Hlavní obsah

Největší model Karlova mostu na světě je z lega

Novinky, vrb
Praha

Muzeum kostek v Praze má nový unikátní exponát, Karlův most ze stavebnice. Pro vytvoření pětimetrového modelu bylo použito úctyhodných 100 000 kostiček lega.

Největší model Karlova mostu na světě je postavený z kostiček LEGOVideo: Novinky

 
Článek

Největší model svého druhu na světě v muzeu kostek na Národní třídě slavnostně odhalili v pondělí. Za asistence autora Eduarda Hýblera byla velkolepá zmenšenina jedné z nejslavnějších staveb české historie poprvé představena veřejnosti. Vytváření takto náročného díla trvalo autorovi téměř 200 hodin a použil na něj více než 100 000 jednotlivých dílků stavebnice. Jednalo se doslova o mravenčí práci, ale výsledek stojí za to.

„Všechny známé stavby světa už takový model mají. Přišlo mi škoda, že Karlův most, jedna z nejúžasnějších staveb České republiky, svůj model zatím nemá. Tak jsem tuto křivdu napravil,“ říká pyšně Hýbler. Jeho verze mostu má víc než pět metrů a tvoří ji Staroměstská mostecká věž a 11 oblouků.

Originální výtvor se nachází v muzeu kostek a stavebnic na Národní třídě spolu s dalšími třemi tisíci výtvory. „Model je ohromný. Mně i dětem se most moc líbí, hlavně všechny ty detaily. Prý si musíme Karlův most také postavit doma. Možná to zvládneme, ale v mnohem menším měřítku,“ reagovala nadšeně jedna z prvních návštěvnic muzea, která model viděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám