Hlavní obsah

Největší bublinu na světě vyfoukl rekordman z Lysé nad Labem

Pelhřimov

Šestadvacetiletý bublinář Matěj Kodeš z Lysé nad Labem ve středu v pelhřimovském kulturním domě za pomoci obřího bublifuku vytvořil bublinový tunel o průměru 70 centimetrů a dlouhý 24 metrů a deset centimetrů. Překonal tak světový rekord téměř o 12 metrů. Novinářům to potvrdil Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den spravující české rekordy.

Český bublinář vytvořil 24 metrů dlouhou bublinuVideo: ČTK

 
Článek

Kodešův úspěšný pokus je prvním rekordem 20. ročníku festivalu rekordů a kuriozit Pelhřimov - město rekordů, jehož hlavní program je připraven na víkend.

"Pokus o rekord se musel uskutečnit v uzavřeném prostoru bez sebemenšího vánku, který by ho neumožnil. Důležitý je i příznivý atmosférický tlak," uvedl Marek.

Foto: ČTK

Matěj Kodeš

Dosavadní rekord má hodnotu 12,8 metru, jeden z ukrajinských bublinářů ho vytvořil loni na podzim v Německu. Dnešní rekord padl až na několikátý pokus, Kodeš domíchával na místě směs tak, aby co nejlépe vyhověla místním podmínkám. "Předchází tomu dlouhý trénink a vymýšlení složení směsi, které je tajemstvím každého bublináře," řekl ČTK Kodeš.

Původní profesí informatik se už tři roky živí vystupováním s bublinami. "Život s bublinami jsou nervy, každé vystoupení je originální. Ze 100 procent triků, které ovládám v ideálním prostředí, jich dokážu předvést kolem 70 procent," řekl Kodeš. Lidé si podle něj nedovedou představit, co všechno je možné s bublifukem dělat. "Baví mě ohromení publika, když předvedu například bublinovou hvězdu s cípy, krychli nebo bublinu dlouhou přes 20 metrů," řekl Kodeš.

Foto: ČTK

Nejdelší mýdlový tunel na světě tvořený jednou bublinou o délce 24,1 metru se z tajné směsi podařilo vytvořit Matěji Kodešovi.

Rekordman už figuruje v České knize rekordů od roku 2005, kdy na pelhřimovském festivalu dokázal s kolegou vytvořit mýdlovou bublinu tvaru kopule, do níž se vešlo 15 dětí. Bublina měla průměr 2,8 metru.

Pelhřimov chce další rekordy

Jubilejní 20. ročník festivalu rekordů a kuriozit Pelhřimov - město rekordů, ale začne až v pátek 11. června. Mimo jiné by se měla konat největší autogramiáda rekordmanů na světě. Účast zatím podle Marka potvrdilo více než 200 rekordmanů. "Mimo jiné se návštěvníkům podepíší sportovní legendy Věra Čáslavská, Jarmila Kratochvílová nebo Jiří Holík," řekl Marek.

Další rekordní pokus začne už ve čtvrtek, kdy z Brna vyrazí na čtyřiadvacetihodinovou více než 300 kilometrů dlouhou cestu na speciálně upraveném vozíku paraplegik Dušan Petřvalský. Na své trase symbolicky propojí Brno s Prahou a po nočním průjezdu hlavním městem zamíří k Pelhřimovu, aby byl v pátek na slavnostním zahájení festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám