Hlavní obsah

Nejsložitější jazyk světa má více než 50 rodů

Londýn

Britský časopis The Economist si položil otázku, který jazyk světa je ten nejsložitější. Vítězem se stala vzácná řeč amazonských indiánů známá pod označením tuyuca. Je tvořena fonetickým systémem jednoduchých souhlásek a několika málo nosových samohlásek. Není tedy nejsložitější z hlediska výslovnosti, ale rozhodně je složitá pro chápání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Indiánský jazyk velmi často tvoří spojená sousloví. Takže „Hóabãsiriga“ například znamená „Nevím, jak psát“. Podobně jako jazyk kwaio má všeobsažný i výlučný význam pro zájmeno „my“.

Největší zajímavostí jsou pak jednoznačně rody, kterých je mezi 50 a 140. Například v češtině jsou tyto rody tři - mužský, ženský a střední. V jazyce tuyuca jsou ale zvláštním rodem označeny například nejrůznější příbuzní. Některé z nich se ale používají jen málo.

Rozhoduje chápání

„Nejzajímavější znak by zamotal hlavu nejednomu novináři. Tuyuca vyžaduje slovesné koncovky u sdělení podle postoje mluvčího,“ píše The Economist a uvádí i příklad.

Věta „Diga ape-wi“ znamená, že „Chlapec hrál fotbal“, protože mluvčí ho sám viděl. Ale věta „Diga ape-hiyi“ znamená sice to samé, ovšem mluvčí chlapce neviděl, jen to předpokládá.

„Tzv. průkazné jazyky nutí mluvčí velmi složitě přemýšlet nad tím, jak se dozvěděli o tom, co říkají,“ dodává k jazyku The Economist.

Jazykem tuyuca se hovoří v Brazílii a Kolumbii. Alternativními jmény jazyka jsou tuiuca, dochkafuara, koda-poara, doxká-poárá a oficiálním dialektem tsula. Mezinárodní zkratkou jazyka je TUE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám