Hlavní obsah

Nejnovější přírůstek guerézy pláštíkové v pražské zoo se má čile k světu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před necelým rokem se samici guerézy pláštíkové Lucii narodilo desáté mládě. Minulý týden se celá Zoo Praha radovala z jejího jedenáctého přírůstku. Podle chování matky i mláděte jsou oba v pořádku.

Nejnovější přírůstek guerézy pláštíkové v pražské zoo se má čile k světuVideo: Novinky

 
Článek

Na roztomilou bílou kuličku se chodí dívat mnoho návštěvníků. Podle chovatelů vydrží mláděti bílé zabarvení ještě zhruba dva měsíce.

„Lucie je zkušená matka, takže se mládě vyvíjí bezproblémově. Dny tráví v jejím náručí, pospává a pije mateřské mléko,“ řekl Novinkám vrchní chovatel primátů Martin Vojáček s tím, že sourozenci nejmladšího benjamínka si ho rádi půjčují.

Podle všeho trénují do budoucnosti, aby se pak uměli postarat o své vlastní mláďata. Pohlaví zatím není zřejmé.

Foto: Novinky

Pro samici Lucii je to již jedenácté mládě.

Nebojácná matka

Zajímavostí je, že podle Vojáčka je Lucie velmi nebojácná a všude jde jako první. Hlavně k jídlu, na jehož přesný čas jsou guerézy zvyklé. „Teď se nehrne, nejdříve zkontroluje situaci, a když ji vyhodnotí jako bezpečnou, tak pak potom jde jíst,“ svěřil chovatel.

Gueréza pláštíková je středně velká opice žijící v Africe. Je 52-57 cm dlouhá, její ocas měří 53 až 83 cm a hmotnost se pohybuje mezi 8 až 13,5 kg. Je leskle černá s bílými okraji obličeje, bílými pláštíky srsti po bocích těla a na zadku, připomínajícími tvar písmena U, a bílým koncem dlouhého ocasu. Mláďata jsou téměř celá bílá. Guerézy se chovají v zoologických zahradách po celém světě, v ČR je mimo Prahy chová například Zoo Ústí nad Labem nebo Zoo Chleby.

Reklama

Výběr článků

Načítám