Hlavní obsah

Nejčistší a největší prase na světě mají v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bezkonkurenčně nejčistší a největší prasátko mají nepochybně ve Spojených státech. Vlastně už to ani není prasátko, ale pořádné prase, poněvadž váží přes tři tuny a je celé vyrobené z mýdla.

Foto: Jiří Cysař
Článek

"Lidé říkají, že je to špinavá práce, ale někdo to musel udělat," říká s nadhledem o svém výtvoru umělkyně Bev Kirková. "Je skvělé pozorovat, jak lidé reagují na spojení mýdla a sochy prasete. Bavili jsme se a bavíme se všichni," dodává.

Spotřeba mýdla byla značná

K výrobě vepříka bylo použito 26.666 kusů mýdla normální velikosti. Výsledek je rovněž úctyhodný. Zvířátko je dlouhé 180 cm, široké 150 cm a vysoké půldruhého metru. Vepřík váží více než 3150 kilogramů.

Pozoruhodné a prý hodně obdivované dílo vzniklo ve městě Cincinatti na objednávku místní obchodní a průmyslové komory jako příspěvek ke kulatému jubileu chovu vepřů a výroby mýdla ve městě.

Obrovské prase je dílem čtyř amatérských umělců, kteří jej vyrobili za pouhé tři dny. Paní Kirkové s tvorbou sochy pomáhali její dcera Andrea Ziemaková, přítel Richard Whitehead a umělecký instruktor Frederic Bonin Pissarro, pravnuk malíře Camille Pissarra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám