Hlavní obsah

Nazývat v zaměstnání muže plešatým je jako sexuální obtěžování, rozhodl britský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud neobvyklý pracovní spor řešil v uplynulém týdnu pracovní soud ve Velké Británii. Elektrikář, který byl v loňském roce po 24 letech vyhozen z firmy na výrobu tradičních korkových a dřevěných špuntů, podal stížnost, že si ho ve firmě neustále dobírali kvůli jeho plešatosti. Soud mu dal za pravdu a narážky na absenci vlasového porostu přirovnal k nevhodným komentářům ženského poprsí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tonny Finn pracoval až do května roku 2021 pro firmu British Bung Company, problémy v práci začal ale mít už dřív. Jak uvedl server televize Sky News, který o případu informoval, kauzu odstartoval konflikt v roce 2019 s továrním supervizorem Jamiem Kingem.

„Pracoval jsem u jednoho ze strojů, který jsem musel zakrýt, než ho přijde opravit specialista,“ uvedl Finn ve své žalobě. „Deka ale zmizela a bylo jasné, že to udělal Jamie King. Když jsem s ním o tom mluvil, začal mě nazývat plešatým ču***em a vyhrožoval mi, že deku dostanu já,“ pokračoval Finn.

Firma vyhodila Američana kvůli jeho reakci na narozeninovou party. Soud vyhrál

Koktejl

Narážky na plešatost se pak opakovaly a Finn je slýchával i od dalších kolegů. Jelikož má Finn syna u policejního sboru, vyplnil s ním stížnost, kterou pak jeho syn předal svým nadřízeným. Firma stížnost na policii pochopila jako vyhrožování a s tímto odůvodněním Finna vyhodila.

Muž se tedy obrátil na pracovní soud a svého bývalého zaměstnavatele obvinil ze sexuálního obtěžování na pracovišti, přesněji řečeno, že dopustil, že se jeho zaměstnanci dopouštěli nevhodných poznámek s ohledem na jeho pohlaví.

Podobné jako narážky na prsa

Soud dal Finnovi nakonec za pravdu. „Existuje souvislost mezi slovem ‚plešatý‘ a chráněnou charakteristikou pohlaví na straně druhé,“ uvedl tříčlenný soudní tribunál.

Rodiče v Indii žalují syna a snachu, nedočkali se vnoučat

Koktejl

Právník firmy sice namítal, že plešatostí mohu trpět i ženy, podle soudu se však plešatost mnohem více častěji vyskytuje u mužů. „Neodmyslitelně to souvisí s pohlavím,“ uvedl soud. Soudci připodobnili nevhodné narážky na plešatost například k těm na velikost poprsí.

„Soud tedy prohlašuje, že učiněné poznámky poškodily důstojnost žalobce a daly tak vzniknout zastrašujícímu prostředí. Byly učiněny záměrně a vztahovaly se k žalobcově pohlaví,“ uznal Finnův nárok soud. Výši odškodného stanoví v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám