Hlavní obsah

Nadšenci železnice provozují úzkokolejku v Rajnochovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nostalgický návrat do časů dávno minulých si o víkendu užívali milovníci úzkokolejné železnice. V Rajnochovicích na Kroměřížsku, kde se tímto způsobem před více než sto lety vozilo dřevo z lesa, je po kolejích dlouhých necelých tři sta metrů vozili mašinfírové tam a zpět ve dvou různých minivlakových soupravách upravených pro převážení cestujících.

Úzkokolejka v RajnochovicíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Je perfektní, že se najdou lidé, kteří si dokáží hrát i v dospělosti a jsou schopni zprovoznit lesní železnici a tyto unikátní lokomotivy. Nebýt jich, už se můžeme dívat jen na vybledlé dobové fotografie. Já se o železnici zajímám od mládí. Hned po škole jsem před třiceti lety nastoupil na dráhy jako průvodčí,“ přiblížil Právu jeden z návštěvníků rajnochovické Lesní železnice Stanislav Dynka ze Zlínska.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V Rajnochovicích na Kroměřížsku je unikátní úzkokolejná trať připomínající svážení dřeva z hory. Nyní slouží k projížďce nadšenců železnice.

Na krátké úzkokolejné trati nechybí výhybky a dvě nástupiště. „Stavební délka všech kolejí u nás je necelých sedm set metrů. Rozchod kolejí je šest set milimetrů. Nejezdíme zde ale s tradičními lesními lokomotivami, ale s důlními a se stroji z cihelen. Technika, která tu dříve jezdila, se bohužel vůbec nedochovala. Koleje i vozíky máme také z cihelen a z baní,“ řekl Právu šéf Společnosti pro obnovu Rajnochovické lesní železnice Tomáš Hegar.

Myšlenka návratu úzkokolejné železnice do Rajnochovic se zrodila v hlavách místních nadšenců asi před dvaceti lety. „Bylo to při jedné z prvních procházek po z části zachovalém tělese bývalé lesní železnice v kopcích. To jsme mysleli na vybudování naučné stezky, jež by tuto železnici připomínala. A v roce 2007 se nám naskytla možnost získat z cihelny v Malenovicích zanedbanou provozuschopnou lokomotivu, výsypné vozy a kolejový materiál,“ zavzpomínal Hegar.

Spolu s přáteli přešli během jediného roku od naučné stezky k realizaci odvážnějšího plánu, obnovy části bývalé lesní železnice a vybudování muzea lesních drah.

RECENZE: Jaroslavu Rudišovi projíždějí vlaky srdcem

Kultura

Práce je stále dost

„Pokud je to alespoň trochu možné, železnici a související zázemí budujeme vlastními silami. Do začátku příští sezony se například budeme snažit překopat celé kolejiště, zgenerálkovat ho. A vytvoříme z hlavní koleje lepší odbočku do depa. Nějaký materiál už máme nashromážděný. Hlavně je kvalitnější, s méně vyježděnými kolejemi,“ podotkl Hegar.

Hlavním zdrojem financování provozu ukázkové lesní železnice jsou peníze z „jízdného“. „Vstupné je pro nás významným příjmem, díky kterému můžeme udržovat trať železničky, vozový park nebo zatraktivňovat areál železničky,“ přiznal Hegar a doplnil, že lesní železnici místní nadšenci provozují ve svém volném čase.

Rajnochovický spolek se touto drahou snaží připomenout provoz bývalé Arcibiskupské lesní železnice, která v Rajnochovicích fungovala v letech 1905 až 1921. Sloužila k dopravě kulatiny z oblasti Kelečského Javorníku a Podhradní Lhoty na parní pilu v Rajnochovicích.

Provoz lesní železnice byl definitivně ukončen 25. června 1921. Lokomotiva, vozy a kolejivo byly odprodány arcibiskupskému lesnímu úřadu v Ostravici pro lesní železnici v Bílé. „Kuriozní byla přeprava rajnochovické lokomotivy. Byla po vlastní ose, kdy dělníci před lokomotivu pokládali krátká kolejová pole. Lokomotiva pak po nich nejela vlastní silou, nýbrž pomocí koňského potahu až na nádraží v Rajnochovicích,“ prozradil Hegar.

Další česko-německé memorandum o železnici. Na rychlovlaky se ale čeká desetiletí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám