Hlavní obsah

Nad Pekingem se objevila záhadná bublina, zmátla i odborníky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na obloze nad Pekingem a v okolních provinciích se tento týden objevila záhadná bublina, jejíž viditelná část měla tvar půlkruhu. Úkaz vyvolal řadu otázek, které s jistotou neumí zodpovědět ani odborníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nad Pekingem se objevila záhadná bublinaVideo: Reuters

 
Článek

Když se tým pozorovatelů na jasně ohraničenou bublinu zaměřil, postupně se zvětšila a zeslábla. Úkaz na obloze zůstal necelou čtvrthodinu, jeho fotografie však nyní kolují po internetu.

„Zprvu to bylo poměrně malé a jasné. Výrazně ohraničená horní část se ovšem postupně zvětšovala,“ řekl pozorovatel z planetária v Pekingu.

Během jednoho dne se podle agentury Reuters objevilo pod fotkami na internetu více než sto komentářů. Mnozí lidé v nich uvedli, že podobnou bublinu viděli i v okolních čínských provinciích Šen-jang, Šan-si a Če-ťiang.

Experti: Není to přírodní jev

Pracovníci planetária na základě analýzy usoudili, že šlo o zcela shodnou událost. Podle obrázku se navíc zdá, že byla bublina od observatoře vzdálená stovky kilometrů. Ačkoli se v komentářích objevily nejrůznější názory, experti jsou přesvědčeni, že se s největší pravděpodobností nejedná o přírodní jev.

„Lidé se samozřejmě nechali v diskuzi unést. Já osobně si myslím, že šlo o jakýsi druh meteoritu nebo o ryze pozemský úkaz,“ řekl jeden z pozorovatelů planetária v Pekingu.

„Museli to způsobit lidé, nikoli příroda,“ řekl s jistotou agentuře Reuters Ču Ťin, kurátor Pekingského planetária.

Reklama

Výběr článků

Načítám