Hlavní obsah

Na veletrhu v New Yorku ukázali knihu vázanou v lidské kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 4. dubna byl v New Yorku zahájen mezinárodní veletrh zaměřený na staré knihy a jedním z hlavních lákadel je kniha vázaná v lidské kůži z roku 1682. Její cena činí v přepočtu více než milion korun.

Na knižním veletrhu v New Yorku vystavují knihu vázanou v lidské kůžiVideo: Reuters

 
Článek

Obchodník se starými knihami Lux Mentis Ian Kahn označil starý svazek vázaný v lidské kůži s odkazem na výjimečnost za jednorožce a také přiblížil jeho pozoruhodnou historii.

Podle Kahna byla kniha do lidské kůže svázána v roce 1682 z popudu muže původem ze Španělska, jenž v té době pobýval v Paříži coby student medicíny. „Nikoho tam neznal, a tak se šel podívat na divadelní hru Le Baron, která se mu tak líbila, že si poté koupil její výtisk,“ popsal počátek příběhu.

Knihu vázanou v lidské kůži už Harvardova univerzita nechce

Amerika

Řízením osudu se však později herečka z tohoto představení ocitla na medikově pitevním stole. Rozhodl se tedy odebrat jí kus kůže a svázat do ní svou oblíbenou hru jako jistou památku na ženu, která by jinak skončila v hromadném hrobě. „Jediná možnost, jak bylo v roce 1682 možné skončit na pitevně, bylo to, že si tělo nikdo nevyzvedl,“ vysvětlil Lux Mentis Ian Kahn.

Kniha se pak v rodině španělského studenta dědila z generace na generaci a do Kahnova vlastnictví se dostala od posledního majitele, jenž obchodníka s knihami sám kontaktoval. „Musím přiznat, že to byl asi nejlepší e-mail, který jsem kdy dostal,“ neskrývá radost knihkupec. Vedle vzácnosti tohoto kousku ho pak jistě těší i cena, kterou stanovil na 45 tisíc dolarů (přes milion korun).

Jde během pár dnů o již druhou událost spojenou s knihami vázanými v kůži. Nedávno totiž Harvardova univerzita oznámila, že jeden takový svazek definitivně vyřazuje ze své knihovny a bude hledat způsoby, jak tyto lidské ostatky důstojně uložit.

Podle knihovny se knihy začaly do lidské kůže vázat přinejmenším v šestnáctém století, ale možná i dříve, přičemž jakéhosi vrcholu oblíbenosti tato vazba dosáhla ve století devatenáctém.

Reklama

Výběr článků

Načítám