Hlavní obsah

Na trhu je nejdelší kniha světa. Nedá se číst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdelší existující knihou světa, která se dostala na trh, je limitovaná edice japonského manga komiksu One Piece. Má 21 450 stran a fyzicky se nedá číst, takže nejde ani tak o knihu jako spíše o sochu, napsal zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kniha, jejíž cena je 1900 eur (asi 46 650 korun), není připsána Eiičiru Odovi, tedy autorovi a výtvarníkovi mangy One Piece, která vychází od roku 1997 každý týden v japonském časopise Šónen Džump. Místo toho se prodává jako dílo Ilana Manouacha, multižánrového umělce, jenž navrhl limitovanou edici s názvem ONEPIECE.

Manouach vytiskl japonské digitální vydání One Piece a svázal je dohromady, přičemž komiks nezpracoval jako knihu, ale jako „sochařský materiál“, jak uvádí francouzský vydavatel knihy – či uměleckého díla –, nakladatelství JBE.

Jak řekl mluvčí JBE deníku Guardian, ONEPIECE je „socha, která má podobu knihy, ovšem nejde číst“. Je zatím největší na světě co do počtu stran a šířky hřbetu. Záměrem umělce bylo zhmotnit duální podstatu komiksů, které mají „užitnou hodnotu pro čtenáře a směnnou hodnotu pro sběratele“.

Komiksy už dlouho existují jako zboží i jako literatura, což už přijal i samotný komiksový průmysl – jedna ze společností, CGC, nabízí službu, kdy komiksy zákazníků třídí a zatavuje do ochranného plastu.

Zároveň se prý chtěl autor vyjádřit k fenoménu online šíření a bezuzdné digitalizaci komiksového průmyslu, která zpochybňuje nejmodernější komiksové řemeslo a posouvá ho jednoduše do kategorie „velkých datových souborů“, dodal vydavatel.

Ať už je ONEPIECE klasifikován jako cokoli, rozhodně se zdá, že pro něj existuje trh – limitovaný náklad 50 výtisků byl po vydání sedmého září vyprodán za pouhých několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám