Hlavní obsah

Na texaskou pláž vyplavilo moře záhadného tvora. Lidé si s ním nevěděli rady

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroutící se homole rosolu, která nejvíce připomíná bytost ze seriálu Stranger Things, vyplavala na mělčinu v Laguna Madre v Mexickém zálivu v USA. Pro nálezce i řadu lidí na sociálních sítích bylo záhadou, o jaké stvoření se ve skutečnosti jedná.

Foto: Reuters

Mexický záliv je neobvyklých mořských tvorů plný

Článek

Tvor, který vypadá jako pohybující se rosolovitá změť řas, byl často lidmi přirovnáván k blobu, někteří ho označovali za mořského šneka. Ani jeho nálezkyně Holly Grandová si nebyla jistá, o co přesně se jedná.

Ti, kdo tipovali šneka, byli pravdě blíž, než si možná mysleli, protože se skutečně jedná o mořského měkkýše. Tvora s poetickým názvem dolabella auricularia, který patří do řád krytožábrých. V dospělosti může dorůst až 40centimetrové délky. Většinu svého života tráví na dně moře mezi pískem a mořskou vegetací.

Největší středomořská škeble je blízko vyhynutí, obávají se Chorvaté

Věda a školy

Řasy také patří mezi hlavní potravu tohoto živočicha. I proto je ve velkých mořských akváriích občas chován, aby je právě od přemnožení nežádoucího porostu vyčistil. Na Filipínách vajíčka dolabelly patří do receptu na tamní delikatesu, které místní říkají Lokot.

V Mexickém zálivu nic tak neobvyklého

Podle mluvčí oddělení mořského života Texaských národních parků Julie Hagenové není ve skutečnosti výskyt tohoto tvora v Mexickém zálivu ničím neobvyklým. „Ve skutečnosti se v Mexickém zálivu vyskytuje hned několik druhů mořských plžů. Láká je hojná přítomnost řas a mírné až tropické podnebí,“ vysvětlila pro Daily mail.

Vzácný návštěvník. U pobřeží Chorvatska sledovali plejtváka myšoka

Věda a školy

Zátoka, v které byl tvor nalezen, je navíc výjimečná. Je jednou z pouhých šesti hypersalinních zátok na světě, což znamená, že její vody jsou slanější než vody oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám