Hlavní obsah

Na Sardinii zadrželi turistu, který chtěl odvézt 41 kg oblázků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Sardinii zadrželi francouzského turistu, který se pokoušel italský ostrov opustit se 41 kilogramy oblázků v kufru. Zářivě bílé kamínky si nasbíral na pláži Lampianu, což je však od roku 2017 trestné. Muži hrozí pokuta až 3000 eur (zhruba 72 tisíc Kč).

Foto: Profimedia.cz

Oblázková pláže Punta Molentis na Sardinii

Článek

Turistu zadrželi před naloděním na trajekt, který plul z Porto Torres na severozápadě Sardinie do francouzského Nice, informovala s odvoláním na italské celníky agentura AFP.

„V kufru auta měl 41 kilogramů oblázků a kamenů z pláže Lampianu, které byly zabaveny a budou navráceny (na pláž),“ uvedli celníci.

Sardinie je proslulá krásnými plážemi s bílým pískem, které jsou přitažlivé i pro turisty, kteří si rádi odvážejí suvenýry. Před zákazem ze Sardinie ročně zmizelo zhruba deset tun písku a kamení. Pláže se tak zmenšují a sběrem kamínků a mušlí se také poškozuje životní prostředí.

„Krádež plážového písku se může zdát neškodná, ale pro křehký pobřežní systém ostrova je smrtelně nebezpečná,“ zdůrazňují úřady. Proti trendu se brání častějšími kontrolami přímo na plážích i zvýšením pokut. Za držení, sběr nebo prodej kamínků, písku a mušlí z místních pláží hrozí peněžité tresty od 500 do 3000 eur (12 tisíc až 72 tisíc Kč).

Turista na Sardinii dostal pokutu tisíc eur za sbírání kamínků na pláži

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám