Hlavní obsah

Turista na Sardinii dostal pokutu tisíc eur za sbírání kamínků na pláži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi draho vyšlo italského turistu na Sardinii sbírání křemenových oblázků na jedné z tamních pláží. Za jeden kilogram kamínků mu místní úřady udělily pokutu ve výši jednoho tisíce eur (téměř 24 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Pláž La Ciaccia na severním pobřeží Sardinie

Článek

Pobřežní oblasti na vyhledávaném italském ostrově ve Středozemním moři jsou proslulé svou krásou a bývají zpravidla součástí chráněné přírodní oblasti. To je podle agentury ANSA i případ pláže La Ciaccia u obce Valledoria, kde 50letý muž sbíral oblázky do igelitového sáčku.

Všimli si jej další lidé a nahlásili na bezplatnou linku 1515 lesní správě. Přistižený turista se bránil tvrzením, že chtěl kamínky přinést svým dětem.

Odnášení mušlí a kamení jako suvenýrů je na Sardinii velký problém, škodí to prý životnímu prostředí. Místní úřady se proto rozhodly bojovat proti tomuto nešvaru vysokými pokutami.

Mnozí turisté o zákazu nevědí nebo jej záměrně nerespektují, když sbírají do lahví písek nebo kamínky do sáčků. Když jsou přistiženi, nestačí se divit.

„Krádeže kamínků a písku se zdají být neškodné, ale pro křehký přírodní systém na pobřeží je to smrtelné,“ argumentují italské úřady, které letos zpřísnily kontroly ve vybraných oblastech.

Zmíněný turista ještě nedopadl s tisícovou pokutou nejhůře, protože horní hranice postihu za takový delikt jsou tři tisíce eur (71 730 Kč).

Itálie není jedinou zemí, kde je odnášení přírodních materiálů z pláží zakázané. Sběr mušlí či kamínků je zapovězený i v Turecku, Egyptě, Dubaji, Dominikánské republice, na Novém Zélandu nebo v severním Kypru.

Do moře jen v plavkách. Italská starostka burcuje proti islamizaci pláží

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám