Hlavní obsah

Na první pohled krajinomalba z 19. století, na druhý Banksy řeší uprchlíky

Novinky, pal

Vypadá téměř jako obrazy romantických malířů 19. století, ale když se podíváte zblízka, zjistíte, že něco nehraje. Triptych z prostředí Středozemního moře totiž reflektuje situaci z roku 2017 a období uprchlické krize. Jeho autorem je slavný Banksy.

Foto: Profimedia.cz

Banksyho triptych Pohled na Středozemní moře 2017 je vystavený v Sotheby’s v rámci výstavy Od Rembrandta po Richtera

Článek

Triptych nazvaný Pohled na Středozemní moře 2017 je Banksyho reakcí na uprchlickou krizi v uplynulé dekádě. Tři obrazy zasazené to tradičních rámů vypadají na první pohled jako romantické výjevy mořských pobřeží, které byly populární v první polovině 19. století a které najdeme například v malbách Williama Turnera.

Banksy zveřejnil video, jak zdobí londýnské metro krysami. Podnik dílo odstranil

Koktejl

Klasickou malbu ovšem narušují detaily, kterých si může pozorovatel všimnout při bližším prozkoumání obrazů. Poházené oranžové záchranné vesty, pádla, záchranné kruhy, to jsou všechno věci, které obraz přenáší do ryzí současnosti.

Benefice pro hotel s nejošklivějším výhledem na světě

„Triptych visí v galeriích aukčního domu Sotheby's vedle maleb nejlepších krajinářů historie malířství, jako je Bellotto, Van Goyen a Turner. Přesto je výjimečný zprávou, kterou v sobě nese,“ řekl pro The Guardian kurátor Sotheby's Alex Branczik, který má na starosti výstavy současného evropského umění.

Policie ve Francii zadržela podezřelé z krádeže Banksyho díla

Koktejl

Obrazy byly původně namalovány pro hotel Walled Off v Betlémě v Palestině, který nabízí slovy Banskyho „ten nejošklivější výhled na světě“. Míněna je tím vyhlídka na zeď, která odděluje Palestinu a Izrael. Walled Off hotel je zároveň místem, kde najdeme největší kolekci Banksyho tvorby. I zisk z prodeje triptychu bude určen právě na podporu tohoto místa.

Triptych Pohled na Středozemní moře 2017 se bude v Sotheby’s prodávat 28. července. Předpokládá se, že jeho prodejní cena se bude pohybovat mezi 800 tisíci a 1,2 milionů liber, tedy v rozmezí od 23 do 35 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám