Hlavní obsah

Na plavidle podobném kolotoči pro křečky chtěl „přejít“ Atlantik. Brzy ho zadržela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž z amerického státu Florida byl zatčen poté, co se pokusil „utéct do Londýna“ přes Atlantský oceán, a to na podomácku vyrobeném plavidle připomínajícím kolotoč pro křečky. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Reza Baluchi a jeho plavidlo v roce 2014.

Článek

Americká pobřežní stráž zastavila Rezu Baluchiho 26. srpna zhruba 110 kilometrů od ostrova Tybee v americkém státě Georgia.

Úřady uvedly, že 44letý muž odmítal plavidlo po dobu několika dnů opustit. Měl také vyhrožovat, že se zabije, a podle soudních dokumentů také tvrdil, že má na palubě bombu. Tu ale úřady označily za falešnou.

Baluchi se nakonec pobřežní hlídce vzdal, a to poté, co jej odtáhla na základnu v Miami. Bylo to 1. září.

„Na základě stavu plavidla, které se dokázalo udržet na hladině díky vázání a bójkám, příslušníci pobřežní stráže určili, že Baluchi provádí zjevně nebezpečnou plavbu,“ uvádí se v návrhu na zahájení trestního stíhání, na které odkazuje BBC.

Baluchi nyní čelí federálnímu obvinění z maření nalodění a porušení příkazu kapitána přístavu.

Nebyla to první plavba ani zatčení

Nebylo to poprvé, co se Reza Baluchi vydal na oceán ve svém plavidle, které nazývá „bublina“. V roce 2021 byl zatčen poté, co byl zachráněn při pokusu dostat se z Floridy do New Yorku. Při cestě se od svého původního kurzu vzdálil o více než 45 kilometrů.

Baluchi se podle předchozích rozhovorů pokouší o plavby kvůli tomu, aby získal peníze pro dobročinné účely.

„Mým cílem je nejen získat peníze pro bezdomovce, ale i pro pobřežní stráž, policii nebo hasiče,“ řekl Baluchi v roce 2021 televizi WOFL-TV v Orlandu. „Jsou ve veřejné službě, dělají to pro bezpečnost a pomáhají ostatním lidem,“ dodal.

Policie zatkla chronického zloděje při činu. V obchodě zrovna řešila jeho předchozí krádež

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám