Hlavní obsah

Na obloze se objeví pět planet najednou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Od pondělí až do 5. dubna bude na obloze vidět Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn pospolu. K této události dochází jen jednou za několik let.

Foto: David Szeliga

Starý večer no.1 (7.3.2014)

Článek

"K pohledu na všech pět planet najednou budeme muset pod oblohu přijít večer, dokonce hned za soumraku, protože Merkur zapadá brzy po západu Slunce. Zatímco nejníže nad západem bude planeta Merkur, západnímu večernímu nebi bude vévodit Venuše. Jupiter najdeme zvečera na východě. Vysoko nad jižním obzorem bude svítit Saturn a také Mars," sdělil v pátek Petr Sobotka z České astronomické společnosti.

Pohyb poutníků je zdánlivý

Oněch pěti planet viditelných očima si všimli již starověcí hvězdáři. A to nejen proto, že na obloze většinou svítí jasněji než hvězdy, ale především proto, že se na nebi mezi hvězdami pohybují. Právě jejich putování mezi hvězdami jim dalo jméno, neboť slovo planety znamená poutníci.

"Dnes víme, že pohyb mezi hvězdami je jen zdánlivý a že se ve skutečnosti planety pohybují stejně jako Země jen kolem Slunce. Každé planetě trvá jinak dlouho, než jednou oběhne Slunce. A každá obíhá Slunce v jiné vzdálenosti. Proto na obloze nevidíme všechny planety stále na jednom místě," vysvětlil Sobotka.  

Nejlepší viditelnost bude mimo města

Dodal, že určitě "stojí za to využít této mimořádné příležitosti, kterou nám zákony nebeské mechaniky poskytly, a za jasné noci pozvednout oči k obloze. Merkur ale zapadá velmi brzy, a tak spatřit všech pět planet bude možné skutečně jen večer ihned po setmění. Lepší podmínky pro pozorování jsou mimo velká města, kde pozorování neruší světelné znečištění," sdělil Sobotka.

Reklama

Související články

Venuše poputuje po Slunci

Letos 8. června nastane na obloze ojedinělý úkaz, který bude viditelný i pouhým okem. Planeta Venuše bude totiž putovat šest hodin po Slunci.

Na večerní obloze září planeta Venuše

Na večerní obloze se nad jihozápadním obzorem objevila velmi jasná hvězda, kterou nelze pouhým okem přehlédnout. Ve skutečnosti jde o planetu Venuše, která...

Myši zamíří do vesmíru

Patnáct myší se chystá vyslat na pět týdnů na oběžnou dráhu americko-australská skupina vědců v rámci příprav na let člověka k Marsu. Půjde o nejdelší pobyt...

Výběr článků

Načítám