Hlavní obsah

Na Eiffelovce otevřeli voňavé kluziště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Kluziště vonící vanilkou bylo otevřeno v prvním poschodí Eiffelovy věže v Paříži. Jeho provoz slavnostně ve čtvrtek zahájili vicemistři světa v krasobruslení Sarah Abitbolová a Stéphane Bernadis, od pátku se zde návštěvníci frekventované atrakce mohou prohánět. Kluziště bude v provozu do 23. ledna.

Foto: Ondřej Sikora

Vítěz 30. ročníku Běhu na Lysou horu

Článek

Kluziště o velikosti 200 metrů čtverečních bylo vybudováno v prvním patře věže ve výšce 57 metrů. V ledové ploše jsou zabudovány různobarevné reflektory, které ji zespodu osvětlují. Magický efekt pak navozuje všudypřítomná vanilka, kterou je kluziště provoněno.

Zájemci zaplatí jen vstupné běžné pro návštěvu věže a zdarma si mohou vypůjčit brusle. Správa věže si od nové atrakce slibuje větší příliv Pařížanů, kteří tvoří jen necelou desetinu všech návštěvníků Eiffelovky.

Projekt je protějškem pláže, která se v létě rozprostírá u břehů Seiny. Jeho pořadatelé se zároveň snaží podpořit myšlenku organizování olympijských her 2012 v Paříži. V nich by Eiffelova věž sehrála svou roli, přímo pod ní by se totiž konala soutěž v plážovém volejbalu.

Vybudování kluziště stálo 150 tisíc eur (asi 4,8 miliónu korun). Na věž bylo koncem listopadu dopraveno deset tun materiálu a na stavbě od té doby pracovalo dvacet lidí. Na led se vejde celkem osmdesát lidí. Ti, na které se nedostane, si mohou jít zabruslit na ploše, která se rozprostírá před místní radnicí či u Montparnassu. 

Eiffelovka již podobnou akci v minulosti zažila, a to v roce 1969, kdy zde provoz na ledové ploše zahajoval medvěd z moskevského cirkusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám