Hlavní obsah

Na dně Jihočínského moře se našel porcelánový poklad nevyčíslitelné hodnoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští vědci začali s průzkumem dvou vraků na dně Jihočínského moře, které byly objeveny loni na podzim. Prvotní průzkum ukázal, že se na místě nachází značné množství porcelánových předmětů z období dynastie Ming.

Na dně Jihočínského moře se našel porcelánový poklad nevyčíslitelné hodnoty.Video: AP

 
Článek

Dva zhruba 500 let staré vraky, které byly loni na podzim objeveny v Jihočínském moři v hloubce kolem 1500 metrů, nejenže obsahují staré porcelánové nádoby nevyčíslitelné hodnoty, ale zároveň dávají historikům lepší představu o obchodních aktivitách v dané oblasti, kudy vedla také jedna část takzvané Hedvábné stezky.

Vraky, vzdálené od sebe méně než 20 kilometrů, totiž v době potopení pluly opačným směrem, což je podle odborníků jasný důkaz, že šlo o důležitou obchodní trasu. Jedna loď podle odborníků pochází z období let 1488 až 1505, zatímco druhou datují mezi roky 1506 a 1521. V těchto letech tak v této oblasti zjevně panoval velmi čilý obchodní ruch.

Nádoby z dynastie Čching objevené ve vetešnictví vynesly v aukci 1,6 milionu korun

Koktejl

To potvrzují i záběry z malé ponorky Šen-chaj Jung-š' (Hlubokomořský bojovník). Jedna loď totiž vezla keramiku a tyče z tomelového dřeva, zatímco ta druhá byla plně naložena porcelánem. Podle webu The Guardian je na dně moře více než 100 tisíc kusů vzácných porcelánových nádob, nezřídka bohatě zdobených.

Cenu tohoto nálezu čínské úřady neuvedly, ale agentura AP doplňuje, že jeden šálek z přibližně stejného období se v roce 2016 prodal za 3,6 milionu liber (téměř 100 milionů korun).

První fáze: obhlídka

Průzkum vraků je teprve na začátku, takže ještě nebylo stanoveno, kdy a jak bude vzácný poklad vyzvednut, protože celá operace je teprve na začátku. V první fázi, která potrvá do poloviny června, tak vědci budou obě místa nejprve pouze mapovat.

„Nejprve musíme zjistit stav vraků a poté můžeme vypracovat plány dalších postupů,“ řekl výzkumník Sung Ťien-čung z Národního archeologického centra. Jeho kolega Jen Ja-lin k tomu dodal, že již nyní je zřejmé, že jde o objev celosvětového významu: „Má obrovskou historickou, vědeckou i uměleckou hodnotu.“

Nizozemský historik našel mimořádně vzácný poklad starý 1000 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám