Hlavní obsah

Nádoby z dynastie Čching objevené ve vetešnictví vynesly v aukci 1,6 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár čínských nádob zakoupených v sadě keramiky v londýnském obchodě s použitým zbožím za 20 liber (550 korun) se prodal v aukci za téměř šedesát tisíc liber (přes 1,6 milionu korun). Ukázalo se totiž, že pocházejí z období dynastie Čching.

Foto: Roseberys

Nádoby z dynastie Čching objevené ve vetešnictví

Článek

Dvě keramické nádoby, které byly vyrobeny v 18. století za vlády dynastie Čching, vynesly v úterý v aukčním domě Roseberys 59 800 liber. Na 11,5 centimetru velkých, jemně malovaných nádobách jsou zobrazeny rozkvetlé hlavičky chryzantém a vinoucí se lotosové listy v červené, žluté a zelené barvě s modrou glazurou.

Obě nádoby jsou pomalovány speciální technikou malby na porcelán, která se používala v dřívějších dobách dynastie Ming, kdy se vzory před glazováním obkreslují modrou barvou, uvedl před prodejem Bill Forrest, zástupce ředitele a vedoucí oddělení asijského umění v Roseberys. Podle něj se čínský císařský porcelán nevyskytuje často, protože byl objednáván pouze pro říšský dvůr.

Foto: Roseberys

Dno nádob z dynastie Čching objevených ve vetešnictví

Původním kupcem nádob je „vášnivý sběratel keramiky“, který si nepřál být jmenován, uvedl Forrest. Loni je zahlédl v jednom obchodě s použitými věcmi a pořídil si je, aniž by znal jejich skutečnou hodnotu. Teprve když na dně jedné nádoby objevil a prozkoumal nápis Čchien-lung, což byl císař dynastie Čchin, který vládl šest desetiletí, uvědomil si jejich potenciál. Předměty poté odnesl do aukční síně k ocenění.

Prodejce věnuje značnou část zisku charitě, které obchod s použitým zbožím patří, i když přesnou částku neuvedl, napsal server CNN.

Ručně psaná 1100 let stará Bible se prodala za 842 milionů. Vrátí se do Izraele

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám