Hlavní obsah

Na britské pláži našli lidskou kostru. Patří zřejmě více než 200 let starému námořníkovi

U pláže nedaleko britského města Padstow byly nalezeny lidské pozůstatky. Přivolaní forenzní specialisté ale záhy zjistili, že to nebude práce pro ně, a povolali archeology. Pozůstatky totiž patří námořníkovi, který žil více než před 200 lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na lidské kosti ležící v půdě narazil jeden z kolemjdoucích. Světlo světa pozůstatky spatřily zřejmě díky erozi. Poté, co policie usoudila, že zbytky lidského těla jsou historické, pustili se do práce archeologové a odhalili zbytek kostry.

Jelikož je místo relativně frekventované, bylo nutné jednat rychle. „Bylo důležité jednat rychle. Nejprve zjistit, zda se jedná o archeologické nálezy, a poté ostatky opatrně odstranit, aby se projevila úcta vůči zesnulému a aby se předešlo jakémukoli znepokojení kolemjdoucích,“ uvedla Ann Reynoldsová z týmu radnice Padstow pro historii.

Průzkum kostry ukázal, že se jednalo o dospělého muže. „Kosti byly odděleny nad koleny, pravděpodobně v důsledku stavby nedalekého živého plotu,“ vysvětlila Reynoldsová. „Dvě kosti vykazovaly silné opotřebení, což svědčí o výjimečně vyvinuté svalové hmotě horní části těla. To může znamenat život plný těžké práce, zvedání a tahání těžkých předmětů,“ dodala.

Právě to by svědčilo o tom, že šlo o námořníka. Druhou indicií je pak místo, kde byla kostra nalezena. V roce 1808 vešel v Británii v platnost Gryllsův zákon, který nařizoval těla vyvržená na břeh pohřbít do posvěcené země. Do té doby se těla pohřbívala na nejbližších útesech. To byl zřejmě i případ námořníka, jehož pozůstatky byly nalezeny.

Indičtí vojáci našli na ledovci Siačen po 38 letech tělo svého kolegy

Koktejl

Vzhledem k tomu, že Padstow zejména v minulosti kvůli útesům patřil k obtížně přístupným přístavům, je pravděpodobné, že jde o námořníka, jehož loď ztroskotala ve vodách právě poblíž Padstow. Jeho tělo moře vyvrhlo na břeh a bylo pohřbeno bez obřadu na útesu.

Dříve než bude tělo řádně pohřbeno, experti se pokusí tuto teorii potvrdit a získat o zesnulém muži více informací. Zda se to podaří, je otázkou, odhaduje se, že u pobřeží Cornwallu, kde Padstow leží, ztroskotalo za posledních 800 let přes 6 tisíc lodí.

U Panamy našli vrak lodi známého pirátského kapitána Morgana

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám