Hlavní obsah

Indičtí vojáci našli na ledovci Siačen po 38 letech tělo svého kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kašmíru našli po 38 letech pozůstatky vojáka, který byl vyslán v 18členné skupině na ledovec Siačen na hranici mezi Indií a Pákistánem. Informovala o tom agentura AP. V roce 1984 skupinu smetla lavina, ale našla se těla pouze 13 vojáků, pět zůstalo nezvěstných.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci odnášejí tělo Čandry Šekhara. Bylo objeveno po 38 letech.

Článek

V pondělí objevili indičtí vojáci na ledovci lidské ostatky s osobní známkou, která umožnila mrtvého identifikovat. Je to Čandra Šekhar, jeden z pohřešovaných, uvedla armáda.

Šekhar byl členem první indické armádní jednotky určené roku 1984 k okupaci 76 kilometrů dlouhého ledovce Siačen, jenž leží vysoko v pohoří Karákóram v kašmírské horské oblasti Ladákh. Vojáci v té době sváděli boje s Pákistánci, kteří kontrolují část rozděleného Kašmíru. Indie i Pákistán si dělají nárok na celý Kašmír.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec Siačen

Jak píše AP, ledovec Siačen je považován za nejvýše položené bojiště na světě. Před vysláním indických vojáků na něm lidé nebyli. Později oba sousedící státy rozmístily své vojáky na místa v nadmořské výšce 6700 metrů a ledovec se stal místem nekonečných půtek. Víc indických a pákistánských vojáků ale zemřelo v důsledku tvrdých přírodních podmínek na svých stanovištích než v boji.

Lavina v Kašmíru zavalila 117 vojáků, zřejmě nikdo nepřežil

Svět

Roku 2017 tři laviny připravily o život 20 indických vojáků, o pět let dříve lavina zabila na pákistánské straně Kašmíru 140 lidí, mezi nimi 129 vojáků. Veškerá dosavadní jednání o demilitarizaci Siačenu byla neúspěšná.

Šekharovy ostatky dnes byly převezeny letecky do jeho rodné vesnice ve státě Uttarákhand na severu Indie. Armáda mu připravila vojenský pohřeb s veškerými poctami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám