Hlavní obsah

Muzeum zveřejnilo nejstarší americkou hudební nahrávku, je z roku 1878

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum inovace a vědy ve státě New York zveřejnilo nejstarší americkou hudební nahrávku. Pochází z roku 1878 a byla nahrána na fonograf slavného vynálezce Thomase Alvy Edisona. Klasická metoda přehrání by záznam zničila, proto ho vědci zmapovali pomocí optické technologie a následně převedli do digitální podoby. Informovala o tom agentura AP.

Úryvek z nejstarší americké hudební nahrávky

 
Článek

Záznam byl nahrán ve městě St. Louis a je dlouhý 78 vteřin. Obsahuje krátké sólo na kornet a hlas muže recitujícího dvě dětské říkanky. Mužem z nahrávky je údajně novinář Thomas Mason, který si podle záznamů Edisonovy společnosti pořídil fonograf právě v roce 1878.

Nahrávku přehrálo ve čtvrtek veřejnosti americké Muzeum inovace a vědy, které také zadalo převedení do digitální podoby. O to se postarala Berkeleyho laboratoř.

„Nemohli jsme se záznamu dotknout, to by ho zničilo. Proto ho v laboratoři zmapovali opticky a pak pomocí vyspělého softwaru zrekonstruovali postup, jakým by ho přehrál fonograf,“ řekl agentuře AP John Schneiter, který je v muzeu členem dozorčí rady.

Úplně nejstarší hudební nahrávkou je desetivteřinový úryvek z písně „Au clair de la lune.“ V roce 1860 ji nahrál francouzský vynálezce Edouard-Leon Scott de Martinville na přístroj jménem phonautograph, který také sám vynalezl. Právě tímto přístrojem byl údajně Edison inspirován při vynálezu svého fonografu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám