Hlavní obsah

Do knihovny se knížka vrátila po 110 letech, po nálezci se pátrá

Výpůjčka, u které už knihovníci neočekávali, že se vrátí, se dostala zpátky do Veřejné knihovny v Boise, hlavním městě amerického státu Idaho. Knížka pro děti z roku 1907 byla v knihovně naposledy v roce 1910.

Foto: Profimedia.cz

Vrácená kniha se nacházela v mimořádně zachovalém stavu. Ilustrační foto.

Článek

Po 110 letech se do veřejné knihovny v Boise vrátila kniha New Chronicles of Rebecca (Nové Rebečiny příběhy), někdo ji přinesl do pobočky na předměstí, odkud místní personál podle štítku na knize odeslal knížku do centrální knihovny.

Čínský architekt postavil moderní knihovnu, vyrostla ze starých ruin

Tipy a trendy

„Původně měla být kniha vrácena v roce 1911,“ řekla pro CNN mluvčí knihovny Lindsey Driebergenová.

Zpozdné by činilo více než 18 tisíc korun

Kniha byla mimořádně zachovalá, včetně přilepeného papíru s daty výpůjček. „Obrázky zůstaly nerozmazané a všechny stránky zůstaly nepoškozené. Knížka musela být dobře skladována po celou dobu, když je v takovém stavu,“ prohlásila Driebergenová.

Na obalu si můžeme povšimnout i poznámky, že bez obnovení výpůjčky bude čtenáři za každý den zpoždění účtováno dvoucentové zpozdné. K dnešnímu dni by to činilo 803 dolarů, tedy více než 18 tisíc korun. Naštěstí pro toho, kdo knihu vrátil, zrušila Veřejná knihovna v Boise v roce 2019 penále za prodlení při navrácení knih.

Knihovna hledá čtenáře, který knihu vrátil

Vrácená kniha byla vyřazena z oběhu a přemístila se do výstavy historie knih. Stále však chybí hodně dílků ve skládačce celého příběhu. Neví se ani, kdo si knihu naposledy vypůjčil, protože záznamy z takto starých výpůjček už zmizely. A neví se ani, kdo knihu po 110 letech vrátil. Právě na člověka, který knížku doručil zpět do knihovny, se instituce obrací.

Vychází dětská kniha o Nicholasi Wintonovi: Šermíř, jenž zachránil stovky dětí

Kultura

„Nehrozí mu žádné sankce, naopak. Rádi bychom se dozvěděli něco víc o tom, co se s knížkou po tu dlouhou dobu dělo,“ vyzývá mluvčí knihovny Driebergenová.

New Chronicles of Rebecca (Nové Rebečiny příběhy) od americké spisovatelky Kate Douglas Wigginové je kniha, která byla poprvé vydána v roce 1907, jedná se o pokračování úspěšné knížky pro mládež Rebecca of Sunnybrook Farm (přeložena do slovenštiny jako Dúhové sny).

Reklama

Výběr článků

Načítám