Hlavní obsah

Muž našel v žaludku aligátora prehistorické artefakty

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalezení předmětů, které před tisíci lety používali původní obyvatelé amerického kontinentu, je výjimečnou událostí. Objevení takových věcí v žaludku aligátora je pak anomálií, kterou si lze jen velmi těžce představit. Shanovi Smithovi z amerického Yazoo City v Mississippi se to i přesto podařilo, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Smith, jenž se specializuje na zpracování masa a kůže divoké zvěře, našel vzácné artefakty v žaludku více než čtyřmetrového aligátora, kterého 2. září ulovil jeho zákazník John Hamilton. Zvíře, které mělo 80 až 100 let, bylo podle mississipského serveru The Clarion-Ledger odchyceno legálně.

„Říkal jsem si, že to není možné. Přirozeně vás napadne, že ten aligátor pozřel indiána nebo zvíře, které indián zasáhl zbraní. Aligátor ale očividně není starý tisíce let,” rozpovídal se pro server CNN Smith. Právě tak jsou totiž staré předměty, které mělo zvíře v žaludku.

Olovnice a nástroj pro lov

Jedním z artefaktů je podle odborníků kovový předmět ve tvaru slzy, olovnice neznámého využití, a druhým část vrhače oštěpů – nástroje, který využívá efekt páky k dosažení větší rychlosti při vrhání oštěpů.

„V Severní Americe, především v Mississippi, žilo indiánské obyvatelstvo i před 12 tisíci lety,” sdělil geolog James Starnes, který je ředitelem povrchové geologie a povrchového mapování na oddělení kvality životního prostředí v Mississippi.

O využití olovnice, která podle něj pravděpodobně pochází z období 1000 až 2000 let před našim letopočtem, se mezi odborníky horlivě diskutuje. Zatímco někteří tvrdí, že jde o rybářské závaží, jiní namítají, že použití vzácného hematitu – materiálu, z něhož je předmět vyroben – nedává pro využití pro tak běžnou činnost, jakou rybaření je, žádný smysl.

Druhý předmět byl podle Starnese využíván pro lov. Jedná se o část vrhače oštěpů, na kterou indiáni připevňovali oštěpy, aby dosáhli jejich větší rychlosti. „Tyhle věci byly v Severní Americe využívány před příchodem luků a šípů,” vysvětlil s tím, že tento nástroj se může datovat až do doby 5000 až 6000 let před našim letopočtem.

Aligátoři sežerou všechno

A jak se tyto předměty dostaly do žaludku aligátora? Tito živočichové jsou známí tím, že pojídají nejrůznější věci. V tomto roce se v Mississippi jedná už o druhý případ, kdy byla v těle aligátora nalezena velmi neobvyklá věc. V prvním případě šlo o náboj ráže 45.

„Jelikož byla tato oblast dlouhou dobu hustě osídlena, artefakty se objevují na velmi neobvyklých místech. A aligátoři sežerou prostě všechno,” uzavřel Starnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám