Hlavní obsah

Mumie s pozoruhodně zachovalou tváří byla nalezena v Číně u silnice

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela náhodou byla čínskými dělníky u silnice na východě země nalezena dokonale zachovalá mumie ženy. Odborníci předpokládají, že žila před 700 lety v dynastii Ming, a podle jejích šatů a ozdob soudí, že šlo o vysoce postavenou osobu. O objevu informoval Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

U ženy po 700 letech zůstala výjimečně dochovaná tvář.

Článek

Mumii ve městě Tchaj-čou v provincii Ťiang-su před měsícem nalezli cestáři, kteří v místě zvažovali rozšíření silnice. Spolu s tělem ženy objevili v hloubce dva metry další dva hroby, kryté dřevem. Objev vzbudil mezi archeology rozruch. Kůže ženy je totiž v pozoruhodně dobrém stavu, nad jejíma očima jsou stále patrné řasy, má vlasy a rozeznatelnou tvář.

Foto: Profimedia.cz

Mumie byla uchovávána v hnědé kapalině

Mumie je dlouhá 1,5 metru a její hrob, který odborníci otevřeli teprve tento týden, byl po okraj plný hnědé tekutiny, která zabránila přístupu vzduchu. Kromě těla samotného byly v hrobě nalezeny kosti, keramika, svitky s nápisy a další předměty.

Foto: Profimedia.cz

Na ruce ženy zůstaly i ozdoby.

Podle ředitele muzea v Tchaj-čou Wej-jina Wanga jsou šaty ženy vyrobeny převážně z hedvábí s částí z bavlny. Jak uvedl, tyto látky se velmi těžko uchovávají. Analýza prokázala, že byl u této mumie proveden náročný mumifikační postup, jaký se dělal jen u velmi důležitých osob. Podrobné prozkoumání této metody bude nyní hlavní náplní práce archeologů.

Foto: Profimedia.cz

Pozoruhodně zachovalá mumie ženy z dynastie Ming

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám