Hlavní obsah

Mstivá firma vyplatila zaměstnanci poslední výplatu v drobných mincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andreas Flaten z americké Georgie se dlouho nemohl dočkat poslední výplaty od svého zaměstnavatele a musel se obrátit dokonce na georgijské ministerstvo práce. Poslední výplata mu nakonec přišla, ale jinak, než by čekal. Ve formě drobných mincí ušpiněných od oleje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Flaten odešel z autoservisu OK Walker v Peachtree City loni v listopadu. Firma mu ale dlužila ještě 915 dolarů (zhruba 20 tisíc korun), o které se nechtěl nechat připravit. Obrátil se s žádostí o pomoc na úřady, které autoservis třikrát kontatovaly a nabádaly ho, aby zjednal nápravu. V půlce března výplata opravdu dorazila.

Když odcházel s přítelkyní z domu, povšiml si, že se u silnice válí hromada drobných mincí, na které byla položena obálka. Mince byly všechny ušpiněny od oleje, na obálce byla napsána nadávka a vevnitř se nacházela výplatní páska.

„Je to opravdu dětinské,“ uvedl Flaten, který nyní noci tráví s přítelkyní čištěním mincí, aby je mohl odvézt do banky a vyměnit za normální peníze. Zkoušel prý peníze umýt najednou ve velkém lavoru, ale to nezabíralo. Musí je po jedné ručně vydrhnout.

Za dvě hodiny se mu prý podaří vydrhnout mince v hodnotě zhruba 5 dolarů (110 korun). „Bude to ještě hodně práce za peníze, které jsem si už vydělal,“ dodal smutně Flaten.

Pár se rozhodl si praní mincí užít

Majitel autoservisu Miles Walker na dotazy novinářů amerických médií uvedl, že si nevzpomíná, jak peníze vyplatil. „Dostal zaplaceno – to je jediné, na čem záleží,“ uvedl pro kanál CBS46 a Flatena nazval „ufňukánkem“.

Ačkoliv je výplata v drobných mincích nepraktická, nemorální a nefér, je podle všeho v Georgii naprosto legální. „Žádné nařízení, v jakých mincích či bankovkách musí být mzda vyplacena, neexistuje,“ uvedl pro New York Times Eric Lucero z georgijského ministerstva práce.

Žena přivezla do banky svoje úspory. Vážily čtyři tuny

Koktejl

Flatenova přítelkyně Olivia Oxleyová doufá, že jejich příběh pomůže lidem si uvědomit, jak zaměstnavatelé mohou zacházet se svými zaměstnanci. Pár se ale snaží celu věcí brát pozitivně.

„S takovým počtem mincí musíme najít pár pokladů. Já už našla minci z roku 1937,“ uvedla Oxleyová. „Po první přeprané lopatě mincí, už jsme se mohli jenom smát. Nedáme tomu zoufalci příležitost užít si svou pomstu a krutost,“ dodala žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám