Hlavní obsah

Mozartův rukopisný notový zápis se v Německu prodal za tři miliony korun

Na aukci v Německu se vydražil dosud neznámý rukopis Wolfganga Amadea Mozarta. Sběratel ze Spojených států za dvě strany s partiturou ke dvěma skladbám zaplatil 130 000 eur (3,4 milionu korun). Napsala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Amadeus Mozart

Článek

Aukční dům J. A. Stargardt uvedl, že tento rukopis zatím hudební badatelé neznali. Obsahuje houslové party prvních houslí ze dvou skladeb – jednou z nich je Pět kontredansů pro orchestr, druhou Dva kontredansy s menuety pro orchestr.

Kromě toho Mozart připojil i přípravné poznámky k jednomu ze svých vůbec nejslavnějších koncertů, který se odehrál v březnu 1783 ve vídeňském divadle Burgtheater.

Tehdy před publikem, v němž seděl i císař Josef II., dirigoval své skladby včetně Haffnerovy symfonie či klavírního koncertu číslo 13 C Dur KV 415.

Obraz na poslední chvíli stáhli z aukce. Místo desítek tisíc může mít miliardovou hodnotu

Koktejl

Mozartovy rukopisy se na dražbách často prodávají za vysoké částky. Například v roce 2007 vydražila londýnská aukční síň Sotheby's jeden ze dvou dochovaných listů partitury symfonie Es dur pro housle a violu K364 za 111 tisíc liber (3,3 milionu korun).

V roce 1987 se Mozartových devět symfonií prodalo za 2,93 milionu eur (76 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám