Hlavní obsah

Motýl s největšími křídly i další exotické druhy poletují skleníkem Fata Morgana

Novinky, mak
Praha

Výstava tropických motýlů v trojské botanické zahradě v Praze je v plném proudu. Pestrobarevní motýli vesele poletují v prostředí tropické přírody uvnitř skleníku Fata Morgana. Mezi nimi je k vidění i motýl s největší plochou křídel - noční martináč Attacus atlas.

Exotické druhy motýlů poletují tropickým skleníkem Fata MorganaVideo: Novinky

 
Článek

Kromě pestrobarevných motýlů je dalším hlavním lákadlem pro návštěvníky také líhnutí motýlů, které mohou sledovat po celou dobu výstavy.

„Průběžně dostáváme nové kukly motýlů, a to z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Každá dodávka má necelou tisícovku kukel. Konečně jsme se dočkali vylíhnutí populárního motýla Attacus atlas, který pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Je to noční martináč s největší plochou křídel na světě, kdy je rozpětí samičích křídel až 30 centimetrů,“ říká odborná náměstkyně botanické zahrady Eva Smržová.

Ve skleníku Fata Morgana létají různé druhy motýlů, mezi nimi oblíbené babočky rodů Morpho a Caligo, nově i otakárci Atrophaneura semperi, kteří původně pochází z Malajsie, Indonésie a Filipín. K vidění je například i známý Danaus plexippus neboli monarcha stěhovavý.

„Tento druh žije v zimě v Mexiku, kde pokrývá stromy od jejich kmene až po poslední list. Na jeden strom se vejdou statisíce motýlů, a proto se, dle barvy motýlů, stromům přezdívá zlaté. Na stromech odpočívá tak velké množství monarchů, že jen těžko rozeznáte, co je strom a co motýl. Na jaře přelétá Danaus plexippus ve velkých hejnech do Kanady, kde má líhniště. Jedná se o jediný druh, který migruje v takto obrovských hejnech,“ vysvětluje Smržová.

Pestrobarevná podívaná každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Výstavu je možné navštívit do 10. května denně od 9 do 18 hodin. V květnu se otevírací doba prodlouží do 19 hodin. V pondělí je skleník Fata Morgana zavřený.

Reklama

Výběr článků

Načítám