Hlavní obsah

Moderní kadibudka, která nesmrdí. V Rokycanech mají první veřejnou ekologickou toaletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Je jediná svého druhu v České republice. A stojí u rokycanského skateparku. Řeč je o moderní kadibudce, jež nepotřebuje vodu, elektřinu ani žádnou chemii.

V Rokycanech funguje první veřejná ekologická toaleta v ČR.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

První veřejná ekologická toaleta vznikla na Šumavě. Využívá šetrnou a osvědčenou finskou technologii Green Toilet. „Narazili jsme na ni před pěti lety, když jsme se ženou cestovali po Skandinávii,“ vzpomínal jednatel firmy Biocultus Jan Šmatera.

Myšlenka manžele tak nadchla, že se rozhodli vyrábět podobné záchody v tuzemsku. A síly spojili právě se zkušenými Seveřany. „Připodobňuju náš produkt k autu, kdy je motor z Finska a karosérie z Čech,“ pokračoval.

Moderní kadibudka je udělaná ze dřeva a recyklovaných tetrapakových obalů. Díky solárnímu panelu se dá uvnitř svítit. „Oproti běžné toaletě nesplachujete vodou, ale používáte suché hobliny,“ porovnal Šmatera.

Nejhezčí záchody na světě? Veřejné toalety v Číně se staly turistickým magnetem

Cestování

Výkaly a moč končí ve dvou nádržích se speciálním dnem, kde dochází k oddělení pevného a tekutého odpadu. „Princip je jednoduchý. Nádoby jsou zároveň kompostéry. Nechybí důmyslný ventilační systém, který kabinu také odvětrává, takže nezapáchá,“ vysvětlil.

Odpad se postupně mění v humus. Kapacita každé nádrže je 1000 použití.

„Když se naplní, nechává se šest měsíců odpočinout. A následně může jít obsah do kompostárny, bioplynové stanice, spalovny nebo se dá použít při hnojení okrasné zeleně,“ vyjmenoval jednatel, který má desítky objednávek z ČR i Slovenska.

Záchod šetrný k životnímu prostředí se nachází u rokycanského skateparku, poblíž cesty na rozhlednu Kotel.

„Dlouhodobě jsme řešili, že sem chceme dát toaletu. Když jsme dostali nabídku ekologické varianty, šli jsme do toho,“ řekl starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Finský velvyslanec v ČR Pasi Tuominem při otevření první veřejné ekologické toalety.

Projekt podpořil Plzeňský kraj. Celkové náklady činily 385 tisíc korun, přičemž 300 tisíc šlo právě z kasy hejtmanství.

Středečního otevření se zúčastnil i finský velvyslanec v ČR Pasi Tuominem. Zmínil, že s technologií přišla malá rodinná firma už v roce 1993, dnes se její produkty dostaly do různých koutů světa.

Eko kadibudka má i stylovou tvář, o niž se postaral brněnský umělec vystupující pod přezdívkou Chaozzline.

„Vzešel z výběrového řízení, které jsme vyhlásili. Jeho dílo vzniká v daném okamžiku, bez předchozích plánů. Do designu schoval tři figurky, které jsou maskoty jedné skatové značky,“ prozradil Martin Osvald z místního spolku Roboys.

Doplnil, že lokalita může přitáhnout i další zvědavce, protože sem chtějí umístit takzvanou kešku. Geocaching je hra, při níž se hledají „poklady“ pomocí zeměpisných souřadnic. Schovaná krabička ukrývá různé předměty.

Zápachy a vůně zajímaly obyčejné lidi i vědce

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám