Hlavní obsah

Místo francouzské trikolory ruská? Optický klam pobavil internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Francie dorazila ve středu olympijská pochodeň a čekalo ji velkolepé přivítání. Jeho součástí byli francouzští stíhači, kteří na nebi vytvořili trikoloru. Podle některých záběrů ovšem nebyla francouzská, ale ruská. Záhy se však ukázalo, že šlo o optický klam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přelet Patrouille de France nad Marseille při příjezdu olympijského ohněVideo: AP

 
Článek

Slavnostního uvítání ohně, který z Atén přivezla historická plachetnice Belem, se zúčastnila řada osobností z oblasti sportu, kultury i politiky. „Můžeme být hrdí. Plamen je na francouzské půdě, olympijské hry přicházejí do Francie a vstupují do životů mnoha Francouzů,“ řekl při ceremoniálu prezident Emmanuel Macron. Prezident organizačního výboru letošních olympijských her Tony Estanguet pak uvedl, že návrat olympiády do Francie je důvodem k „fantastické oslavě“.

A přivítání olympijské pochodně bylo skutečně velkolepé. Jeho součástí byl i tradiční přelet stíhaček, které pomocí dýmovnic vytvořily na nebi francouzskou trikoloru (modrá, bílá, červená). Na internetu se však objevily záběry, podle nichž Francouzi zase jednou něco popletli a stíhačky do formace seřadili tak, že výsledná trikolora byla ruská (bílá, modrá, červená).

Šlo však pouze o optický klam daný úhlem pohledu z místa, odkud byly záběry pořízeny. Ve skutečnosti vše proběhlo v naprostém pořádku a pochodeň byla na francouzské půdě přivítána se vší důstojností.

A hned se také vydala na cestu do Paříže. Jako první ji nesl plavec Florent Manaudou, jenž ji předal paralympionikovi Nanteninu Keitovi, a třetí úsek obstaral rapper Jul. Do cíle pochodeň dorazí 26. července, kdy při slavnostním zahájení her zažehne olympijský oheň.

Alkohol na olympiádě v Paříži bude jen pro VIP hosty

Koktejl

Výběr článků

Načítám