Hlavní obsah

Minaret se kvůli vichru pomalu sunul k zemi. Lidé jeho pád zachytili na video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spektakulární výjev se naskytl obyvatelům města Çankırı v severním Turecku, když se následkem silného nárazového větru zřítil minaret jedné mešity. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, ani imám, který se ve chvíli katastrofy nacházel uvnitř svatostánku.

Silný vítr strhl k zemi minaret v Turecku.Video: Reuters

 
Článek

K nešťastné události došlo o uplynulém víkendu, poté co se nad severozápadem země přehnal prudký cyklon. Jeden ze dvou minaretů mešity Bademlik se za velkého rachotu sesunul k zemi, zatímco druhý má narušenou statiku a hrozí mu také zřícení, informoval server PledgeTimes.

Padající trosky zasáhly několik budov a zaparkovaných aut v okolí mešity. Turecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu přislíbilo rekonstrukci minaretu.

Podle starosty města İsmaila Hakkıho Esena meteorologové cyklon očekávali, nepočítali prý ale s tím, že bude tak silný. Živel vyvracel stromy, převracel kontejnery s odpadem a poškodil i střechy domů a zaparkovaná auta.

Stavební dělníci nasadili k odklízení trosek zříceného minaretu těžkou techniku. „Všechny naše týmy jsou na místě a opravují škody. Problém je ale i se statikou druhého minaretu. Nedej bože, aby se také zřítil. Je to katastrofa. Bůh nás ochraňuj před nejhorším,“ uvedl starosta.

V Káhiře znovuotevřeli nejstarší osmanskou mešitu

Cestování

Výběr článků

Načítám