Hlavní obsah

Milla Jovovichová má tvrdou náturu

Právo, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Mille Jovovichové zbývá do třicítky ještě hezkých pár měsíců, ale svět jí už teď leží u nohou. Je nejlépe placenou topmodelkou na světě a jde z jedné filmové role do druhé. Filmy, v nichž v poslední době hraje, sice na Oscary neaspirují, ale obecenstvo si určitě najdou. To bude případ i Apocalypse, nového dílu úspěšného hororu Resident Evil.

Foto: Archiv Pavla Nováka

Pavel Novák (vpravo) vybojoval titul druhého nejlepšího střelce na mezinárodním turnaji v Číně.

Článek

Podle kritiků to jsou poněkud přihlouplé orgie rvaček, při nichž lehounce oblečená Milla mydlí jednu z hrobu povstalou mrtvolu za druhou jako v počítačové hře. "Likvidovala jsem osm až devět soupeřů za natáčecí den, ale byli to jen samí zombíci. Film, ve kterém bych musela zabít tolik lidí, bych nikdy netočila," svěřila se herečka redaktorům německého časopisu Spiegel.

"Na zombících je ale něco opravdu roztomilého," rozhovořila se jindy. Podstatně víc než strašidel se ve snu děsí toho, že se ocitne v situaci, kterou nebude moci ovlivnit - třeba že poletí v raketě do výšky, stroj se porouchá a ona zůstane bezmocná.

Dvojníky si nebere 

Jenže bezmocná tato 175 centimetrů vysoká, urostlá mladá žena nebývá. Před natáčením posledního filmu strávila čtyři měsíce nácvikem akčních scén. Pět dní v týdnu cvičila asijská i americká bojová umění. "Byl to plnokontaktní bojový sport jako u Bruce Leea," ujistila Milla.

Jen v málo scénách se nechává zastoupit dvojníky. Vůbec se nebála, když musela projet na motocyklu velkou skleněnou tabulí. Šplhat po fasádě do pátého patra jí potíže také nedělalo.

Ostatně kdyby měla Milla měkčí náturu, asi by se neprosadila tak, jak se jí to nakonec podařilo. Na růžích zdaleka neměla ustláno. Narodila se totiž v Kyjevě ukrajinské matce - divadelní herečce - a jugoslávskému otci. V roce 1981, když jí bylo šest let, se s ní matka vystěhovala na Západ, kde pak pracovala jako služka v rodině režiséra de Palmy. Snad i díky tomu se jí podařilo získat pro dcerku, hezkou holčičku, první zakázky na dětský modeling.

Všechny peníze, které dívenka vydělala, byly investovány do jejího dalšího vzdělávání - hereckých a tanečních lekcí a hodin zpěvu. V šestnácti utekla s hercem Shawnem Andrewsem a vzala si ho za muže, ale matka nechala prohlásit jejich sňatek za neplatný. "Rodiče ode mne vyžadovali železnou disciplínu," vzpomíná dnešní hvězda a zpětně jim dává za pravdu.

Práce má dost

Úspěchy se dostavily. Milla předváděla modely Calvina Kleina, její fotografie se víc než stokrát objevila na obálce prestižních časopisů. Byla i "frontmanem" hudební skupiny Plastic Has Memory a natočila album The Divine Comedy. Na otázku, zda jí role tvrdé ženy v akčních filmech nepoškodí ve finančně výnosnějším modelingu, odpovídá záporně.

"Díky filmu o mě roste zájem. V modelingu se to neustále mění. Jednou se žádají oboupohlavní typy, jindy superženy, pak zase heroinem zničené balíčky kostí. Lidé z L'Oréalu mě v herecké práci podporují. Brzy mi bude třicet a na většinu prací v modelingu jsem příliš stará. A tak si musím hledat taky něco nového."

Zatímco se Apocalypse připravovala do kin, Milla natočila další film Ultraviolet, v němž bude opět nepřemožitelnou mistryní asijských bojových umění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám