Hlavní obsah

Melodii z nejsledovanějšího videa všech dob nedostanete z hlavy

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětská odrhovačka, která nenechá chladným snad žádného posluchače, se stala nejsledovanějším videem historie. Video s písničkou Baby Shark od korejského uskupení Pinkfong dosáhlo na YouTube více než sedmi miliard zhlédnutí, a překonalo tak dosavadního držitele prvenství – hitovku Despacito.

Foto: Profimedia.cz

Baby Shark je nejsledovanějším videem na YouTube.

Článek

Na serveru YouTube se video objevilo v roce 2015. Písnička rozhodně není žádným hlubokomyslným hitem, v podstatě se jedná o dvě minuty opakování melodie a jednoduchého dětského tancování. Právě jednoduchost ale slaví úspěch. Pokud by se všechna dosavadní přehrání z YouTube pustila za sebou, vzniklo by video dlouhé více než 30 tisíc let.

Zatímco jedni dětský hit milují, druzí si při poslechu chtějí minimálně utrhnout obě uši. Podle hodnocení na YouTube se ale zdá, že ve většině jsou milovníci hitovky. Těch je 22 milionů, kritiků je zhruba polovina.

Nepochopený taneček

Baby Shark (mládě žraloka) každopádně není výmyslem jihokorejské skupiny Pinkfong, která video na internet nahrála. Jak připomíná server BBC, podobný popěvek se objevoval na dětských táborech v USA už v sedmdesátých letech minulého století. Legenda dokonce říká, že vznik písničky podpořilo vydání filmu Čelisti (1975) režiséra Stevena Spielberga.

V poněkud bláznivější verzi se „žraločí písnička” dostala na internet už v roce 2007. Německý Kleiner Hai byl v zemi internetovým hitem, bohužel ale zřejmě trochu předběhl dobu. Tehdy bylo zběsilé klapání rukama považováno spíš za podivný výstřelek choré mysli.

Velmi podobné klapání přitom přineslo o 13 let později korejským autorům pořádný balík. Jenom na YouTube vydělalo video zhruba 5,2 milionu dolarů (118 milionů korun). Další – a zřejmě mnohem vyšší – částky inkasují autoři z vedlejších aktivit. Rozšířený je zejména prodej oblečení.

Na druhé místo odsunul Baby Shark letní hit Luise Fonsiho Despacito, který válcoval hitparády v roce 2017. Portorická vypalovačka má v současnosti asi o 20 milionů zhlednutí méně. Na třetím místě je s odstupem dvou miliard hit Shape Of You britského hudebníka Eda Sheerana. Pro zajímavost: první video, které kdy překonalo na YouTube miliardu zhlédnutí, je korejský hit Gangnam Style. To bylo roku 2012. Dnes se krčí až na osmém místě s necelými čtyřmi miliardami přehrání.

Nástroj mučení

Baby Shark však není pouze nevinná dětská odrhovačka. Dozorci v oklahomské věznici zneužili písničku k mučení, když nechali nejméně pět vězňů stát se spoutanýma rukama za zády a několik hodin jim pouštěli nahlas na nervy lezoucí melodii.

Dozorce viní z nelidského zacházení s vězni. Pouštěli jim dokola dětskou písničku

Koktejl

Podobným stylem se rozhodli vyhnat z centra města bezdomovce na Floridě. Ve městě West Palm Beach od deseti večer do rána venku pouštěli Baby Shark, který měl bezdomovce odradit. A světe div se, prý to zafungovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám