Hlavní obsah

Medvědi z bojnické ZOO testují kontejnery na odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národní zoologické zahradě Bojnice podrobili velkokapacitní kontejner na odpadky testu odolnosti v těch nejtěžších podmínkách. Umístili ho totiž do výběhu medvěda hnědého.

Medvědi ze ZOO Bojnice testují velkokapacitní kontejner na odpadky.Video: Zoo Bojnice

 
Článek

Od loňska v ZOO Bojnice testují opakovaně různě zabezpečené kontejnery. „Prioritou je, aby se medvěd do komunálního odpadu nedostal. Testování v praxi ukáže odolnost kontejneru,“ říká Jaroslav Slašťan ze zásahového týmu pro medvěda hnědého.

Cílem je vyrobit nádobu na odpad, do které se medvědi nedostanou. Zákon o odpadech totiž ukládá 360 obcím na Slovensku, aby zabezpečily odpad právě před těmito zvědavými šelmami. Zákon však nespecifikuje formu zabezpečení.

Testy jsou zajímavé i kvůli sledování medvědí inteligence. Umožní odborníkům zjistit, zda medvědi dokážou zdolat danou konstrukci.

Z vandalů na hřbitově v Ružomberku se vyklubala medvědice s mláďaty

Evropa

Mluvčí ZOO Bojnice Andrea Klasová uvedla, že posláním zoologických zahrad není jen chov ohrožených druhů zvířat, ale také pomoc zvířatům žijícím ve volné přírodě. „Naši medvědi vlastně můžou pomoct medvědům žijícím ve volné přírodě tím, že takovéto zařízení otestují,“ uvedla Klasová.

Maroš Voronič ze společnosti, která zabezpečení kontejnerů na odpadky vyvíjí, považuje tyto testy za nejefektivnější. Obyčejně se kontejnery testují maximálně několik hodin, v zoologické zahradě Bojnice je ale kontejner vystavený náladám medvědů i několik dní.

„Testujeme minimálně týden, takže medvědi mají mnohem víc času na to, aby dokázali zdolat jakoukoli konstrukci a zábranu. Zatím se jim to velmi daří,“ dodala mluvčí ZOO Bojnice.

Pastýř hledal dronem ovci, místo toho natočil souboj medvědů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám