Hlavní obsah

Medvědi na Slovensku nespí, popletlo je počasí

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Většina z asi 800 medvědů žijících na Slovensku zatím nespí. Mohou za to prudké výkyvy teplot, které dokonce některé šelmy ze zimního spánku předčasně probudily. Informuje o tom deník Nový čas. Teplotní změny vyhnaly medvědy z brlohů a šelmy hledají potravu často v blízkosti lidských obydlí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Medvědi jsou na Slovensku letos velmi aktivní. Ilustrační foto

Článek

Podle přírodovědce Miroslava Sanigu jsou zvířata v důsledku počasí zmatená. „Chvilku je relativně teplo a prší, pak se prudce ochladí,“ říká. Některým medvědům podle Sanigu zateklo do brlohů, což je probudilo ze zimního spánku.

„V mokrých příbytcích nemohou spát. Jsou ospalí a malátní, ale je možné, že k zimnímu spánku se už neuloží,“ dodává odborník.

To se stane v případě, že teplotní výkyvy budou pokračovat. Medvědi postupně ztratí nahromaděné tukové zásoby.

„Potravu začnou hledat u chat, hotelů nebo v zahradách,“ upozornil přírodovědec, který rovněž konstatoval, že šelmy jsou z počasí nervózní a mohou být agresivní.

V uplynulých dnech se medvěd objevil ve městech Martin a Sučany. V obci Sklabiňa po neúspěšném pokusu veterináře o uspání šelmy, medvěda zastřelili policisté několika výstřely ze samopalu.

Dramatické záběry boje s agresivní medvědicíVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám