Hlavní obsah

Mazlení s krávou pomůže snížit stres, možná přijde i životní změna

V době plné rozestupů a odloučení je občas obejmutí vítanou mentální vzpruhou. Ve Spojených státech nyní vzkvétá řadu let zajetý byznys s objímáním hospodářských zvířat. Za hodinu mazlení s krávou zájemce zaplatí na arizonské farmě 75 dolarů (1600 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když nemůžete obejmout své blízké, svoje přátele, můžete obejmout krávu. Buďte si jistí, že i zvířata budou z mazlení nadšená,” říká Suzanne Vullersová, majitelka farmy ve vesničce Neapol ve státě New York.

Vullersová pochází z Nizozemska, odkud si koncept objímání zvířat přivezla. Společně se svým manželem nabízí zájemcům mazlení se zvířaty každý rok od května do října. Návštěvníci mohou strávit hodinu s Bonnie a Bellou, dvěma krávami, které „objímací služby” poskytují několik dní v týdnu.

Samotné mazlení údajně pomáhá snižovat stres. Zvířata jsou velká a teplá, mají pomalejší srdeční tep a kontakt s nimi je velmi příjemný. Samotný akt zvyšuje v těle množství oxytocinu, který je někdy přezdíván jako hormon lásky.

Vullersová rozhodně není jedinou farmářkou, která podobné služby nabízí. Mazlení se zvířaty nabízí třeba také farma Aimee's Farm v Arizoně, kde žije asi stovka zvířat. Většina z nich byla zachráněna z velkochovů a spokojeně se tulí k návštěvníkům.

„Termíny máme do července už rozebrané, pandemie poptávku rozhodně zvýšila. Lidé hledají na farmě útočiště,” přiznává majitelka arizonské farmy Aimee Takahaová, která kontakt se zvířaty nabízí už pět let. V těchto dnech volá až 20 zájemců denně. Ti zaplatí za hodinu mazlení 75 dolarů, informoval Washington Post.

„Bylo to skvělé, vykouzlilo mi to úsměv na tváři a musím říct, že se mi po hodině vůbec nechtělo jít pryč,” uvedla šestasedmdesátiletá návštěvnice farmy, která se vyrovnává se ztrátou manžela. Podle Takahaové není výjimkou, že se návštěvníci po kontaktu s krávou rovněž rozhodnou udělat razantní životní změnu a dobrovolně se vzdají konzumace masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám