Hlavní obsah

Matný výkon fotbalové legendy ve hře přiměl mladíka k šílené reakci

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo někdy vzal do ruky ovladač a pustil se do hraní videoher, pak zná ten pocit, kdy člověkem cloumají emoce. A právě emoce neudržel na uzdě osmnáctiletý Patrick O'Brien, který nebyl spokojený s výkonem Iana Wrighta ve fotbalové hře FIFA. Legendu londýnského Arsenalu následně na sociálních sítích začal rasisticky urážet a případ skončil u soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ian Wright oslavuje gól Arsenalu.

Článek

O'Brien z irského města Tralee si sedmapadesátiletého fotbalistu, který v devadesátých letech minulého století zářil zejména v dresu Crystal Palace a Arsenalu, našel v květnu na Instagramu hned po zpackaném zápase.

Poslal mu celkem 20 urážlivých zpráv, z nichž byla spousta rasistických. Wrighta mimo jiné posílal sbírat bavlnu, přirovnával ho k opici a niť nenechal suchou ani na fotbalistově rodině.

Patrick O'Brien na fotografii ze srpna

Anglický fotbalista následně sdílel zprávy na svém účtu a vyjádřil velké zklamání z počínání irského mladíka. Ten druhý den začal dostávat nepříjemné zprávy, které se dostaly i k jeho matce. Ta ho přinutila, aby se šel sám přiznat na policii, což také učinil. Později se také Wrightovi osobně omluvil.

Přes počáteční rozčarování a zklamání fotbalista mladíkovi velkoryse odpustil. „Patricku, odpouštím ti. Věřím, že pro každého z nás existuje vykoupení. Snad si vezmeš poučení a změníš se k lepšímu, stejně jako tobě podobní lidé,” uvedl Wright, který v současné době působí jako televizní expert na stanici BBC.

Foto: Profimedia.cz

Za Arsenal nastřílel anglický útočník ve 221 zápasech 128 branek. Se stejným týmem v roce 1998 vyhrál anglickou Premier League. Připsal si rovněž 33 reprezentačních startů, ve kterých za Albion devětkrát skóroval.

Ani odpuštění ale zřejmě nebude stačit k tomu, aby O'Brien unikl trestu. Případ se objevil poprvé před soudem, kde došlo hlavně na vysvětlování. „Během hraní FIFY na Playstationu si O'Brien přidal do svého týmu Iana Wrighta, což systém hry umožňuje. S jeho výkonem ale při online zápase proti kamarádovi nebyl spokojený, tak si ho našel na Instagramu a poslal mu řadu urážlivých zpráv,” zaznělo před soudem na adresu mladíka, který doposud nebyl trestaný a se zákonem neměl problémy.

Foto: Profimedia.cz

FIFA se proti rasismu dlouhodobě vymezuje.

Sám Wright, který se s rasistickými urážkami setkával už v průběhu hráčské kariéry, se přes svoji snahu k soudu nemohl kvůli protikoronavirovým opatřením dostavit. I kdyby ale přišel, způsob potrestání by se stejně nedozvěděl. Soudce totiž zatím rozhodl o propuštění mladíka na kauci a další soudní přelíčení stanovil na konec ledna, doplnil server irského deníku Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám