Hlavní obsah

Mara slaništní pojídá vlastní výkaly. Zvláštního hlodavce chová zoo v Hluboké nad Vltavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadají jako zajíci s krátkýma ušima, ale jejich příbuznými jsou morčata. Řeč je o hlodavcích jménem mara slaništní. Jejich domovem je oblast Paraguaye, severozápad Argentiny a jih Bolívie. Nyní je ale mohou vidět i návštěvníci zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou.

Foto: Michaela Jerhotová

Mara slaništní žije v Paraguayi, na severozápadě Argentiny a na jihu Bolívie.

Článek

„V hlubocké zoo máme tři samce. Jde o úplně nový druh, který tu chováme. Mary slaništní dorůstají velikosti do padesáti centimetrů a váží kolem dvou a půl kila. Lidé je mohou pozorovat ve výběhu naproti psounům prériovým,“ řekl Roma Kössl z hlubocké zoologické zahrady.

Zajímavostí u těchto malých hlodavců je, že mají nohy zakončené širokými drápky, které připomínají kopýtka. Umí velmi rychle běhat a doskočí až do dvoumetrové vzdálenosti. Požírají trávu a různé výhonky, ze kterých získávají hodně tekutin, a díky tomu vydrží i delší dobu bez vody.

Navíc požírají své vlastní výměšky, čemuž se říká cékotrofie. Natráveniny z tlustého a slepého střeva jim dodávají živiny a vitamíny.

Velká radost! V olomoucké zoo se dočkali prvního mláděte vousáka

Domácí

Reklama

Související témata:
Mara slaništní

Výběr článků

Načítám