Hlavní obsah

Velká radost! V olomoucké zoo se dočkali prvního mláděte vousáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vousáky senegalské, africké ptáky vzdáleně příbuzné datlům a strakapoudům chovají v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce již od roku 2015. Teprve letos se však dočkali odchovu prvního mláděte. Jde o vzácnost. Za rok se na světě narodili tito opeřenci v chovatelských zařízeních jen čtyři.

Foto: Zoo Olomouc

Návštěvníci olomoucké zoo mohou obdivovat mládě vousáka senegalského

Článek

„Mládě v minulých dnech opustilo hnízdní dutinu a návštěvníci jej i s oběma rodiči mohou vidět ve voliérce naproti euroasijskému safari,“ sdělila Novinkám mluvčí zoo Iveta Gronská.

„Jsme na tento odchov patřičně hrdí, protože podle evidenčního systému pro správu zoologických informací ZIMS se v zoologických zahradách celosvětově podařilo za posledních dvanáct měsíců odchovat pouze čtyři mláďata ve dvou chovatelských zařízeních,“ konstatoval kurátor ptáků Jan Kirner.

„Stejně jako jeho nám dobře známí příbuzní si i vousáci tesají vlastní dutiny. Nejinak tomu bylo i v naší zoo, kdy si pomocí silného zobáku náš pár vytesal svůj „palác“ o hloubce neuvěřitelných 96 centimetrů v nachystaném stojatém kmeni. Tím nám do značné míry znemožnili kontrolu nad průběhem hnízdění i případnou pomoc. O tom, že snesli vejce, jsme neměli ani tušení,“ podotkla Gronská.

Foto: Zoo Olomouc

Vousák senegalský

V dutině totiž podle ní oba ptáci už dříve trávili nemálo času, což je pro vousáky přirozené. „Překvapením bylo, když jsme jednoho dne zaslechli pípání. To byl také po dlouhou dobu jediný důkaz toho, že mládě či mláďata jsou naživu. Nechtěli jsme rodiče při prvoodchovu rušit, a tak jsme se pro první kontrolu dutiny rozhodli, až když byli oba dospělí ptáci spatřeni ve venkovním výletu a mohlo dojít k nenásilné kontrole,“ uvedla mluvčí.

Kontrola byla podle ní provedena za pomoci endoskopické kamery. „Díky ní jsme zaznamenali jedno už opeřené mládě. To byl až do dne vylétnutí z kmene jediný vizuální důkaz o jeho existenci. Teď ho čeká kroužkování a určení pohlaví pomocí analýzy DNA,“ poznamenala Gronská.

V přírodě se zástupci vousáků vyskytují v tropickém pásu Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Vousák senegalský (Pogonornis dubius) je africkým druhem s typickým červenočerným zbarvením s krémově bílými boky.

V britské zoo se narodil jeden z nejvzácnějších savců na světě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám