Hlavní obsah

Mangusty ze Zoo Dvorec musely k zubaři, podstoupily trhání i dentální hygienu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě mangusty tmavé ze Zoo Dvorec na Českobudějovicku museli před několika dny ošetřovatelé převézt k zubaři. Při pravidelné veterinární kontrole se totiž zjistilo, že obě šelmy mají problémy v dutině ústní. Specialistka na zvířecí chrup jim špatné zuby vytrhala, odstranila zubní kámen a zuby pořádně vyčistila. Zákrok u jedné šelmy trval tři čtvrtě hodiny.

Foto: Jana Ambrožová

Mangusta při zubním zákroku

Článek

„Zdravotní komplikace u mangust tmavých se potvrdily pravidelným veterinárním vyšetřením, které se dělá u všech zvířata. Jde například o odebírání trusu, vážení, vizuální kontroly i kontroly hmatem. Toto vyšetřením nám ukázalo, že dvě mangusty mají problém v dutině ústí, který může mít souvislost se zuby. Mangusty ale potravu přijímaly a známky onemocnění nejevily, “ řekla Jana Ambrožová ze Zoo Dvorec.

Po konzultaci se zvířecí dentistkou se rozhodlo, že šelmy se musí převézt na českobudějovickou Veterinární kliniku Vltava, kde se uspí. Operace se ujala Lenka Čarná, která se specializuje na stomatologii.

„Mangusty jsem operovala poprvé. Většinou dělám zubní zákroky kočkám, psům, hlodavcům. Mangustí zuby jsou velmi podobné těm kočičím. Mangusty se převezly v klecích na kliniku, tady je ošetřovatelé přidrželi a já je injekcí do zadní nohy uspala. Pak jsem postupně přidávala anestetika. Při zákroku jsem odstranila zubní kámen, vytrhala kývající se zuby i ty, které měly odhalené kořeny, a provedla dentální hygienu. Zákrok proběhl bez problémů, trval asi 45 minut,“ popsala zákrok veterinářka.

Foto: Jana Ambrožová

Mangusta při zubním zákroku

Mangusty se po zubní operaci zotavily velmi rychle a byly převezeny zpět do zoo. „Operaci naše mangusty zvládly na jedničku, po návratu do expozice se u nich neprojevují žádné negativní reakce. A každý den s velkým očekáváním vyhlížejí ošetřovatelku s miskou plnou žrádla,“ uvedla Ambrožová s tím, že podobný problém zatím nezaznamenali u jiných zvířat ani u příbuzných mangust žíhaných či surikat.

Foto: Jana Ambrožová

Mangusta tmavá chovaná v Zoo Dvorec

Zoologové provádějí každý rok několik, jak sami říkají, „inventur“ zvířat. Při nich se každý kus pečlivě zkontroluje. „Děláme to proto, abychom včas předešli onemocněním, která by mohla vést k nevratným a trvalým zdravotním problémům zvířat. Není možné vyšetřit a kontrolovat stejně všechny druhy zvířat. U menších druhů je prováděna kontrola přímým kontaktem. A právě díky tomu dochází ke včasnému odhalení problémů, které nejsou na první pohled viditelné a zvířata neprojevují žádné známky onemocnění,“ dodala Jana Ambrožová.

Tygřici Agnes z hlubocké zoo stěhují do Maďarska. Zamíří tam i její bratr Olin

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám