Hlavní obsah

Majitel učící psa hajlovat bude potrestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Majitel německého ovčáka, který naučil svého psa hajlovat, půjde před soud. Jakékoli šíření symbolů "organizací a hnutí odporujících ústavě" je v Německu trestné, a to bez ohledu na to, že šiřitelem je (na páníčkův pokyn) pes.

Foto: Petr Novák

Lukáš je nevidomý od narození.

Článek

Čtyřiapadesátiletý Roland T. si o postih téměř říkal. Před policisty totiž loni v březnu hajloval s pokřikem Sieg heil, pak se obrátil na svého psa s povelem "Adolfe, sedni! Pozdrav!". Pes s bílou náprsenkou vše vzorně učinil - mimo jiné vzorově zvedl pravou přední packu.

Policisté nejdříve nevěřili vlastním očím, poté však zjistili majitelovu totožnost a případ oznámili.

Páníček nacista

Další vyšetřování zjistilo, že Roland T. často chodí v tričku s podobiznou Adolfa Hitlera a skanduje nacistické pozdravy. Proto bude jeho případ ve čtvrtek projednávat soud, není ale vyloučeno, že soudce nejprve pošle obžalovaného na psychiatrické vyšetření. Bude-li shledán duševně způsobilý k obžalobě, hrozí mu až tři roky vězení tzv. natvrdo.

Na propagaci nacismu jakýmkoli způsobem jsou německé zákony velmi citlivé. Zakazují i používání gest a slov, které by mohly být považovány za pokus o připomínání nebo dokonce znovuoživování nacismu; to by bylo možné vztáhnout i na gesta, k nimž byl vycvičen pes. Ten nyní skončil v útulku. "Je to opravdu nechutné zneužívat domácí miláčky tímto způsobem," komentovala netradiční případ tamější kynoložka Carola Ruffová.

Výběr článků

Načítám