Hlavní obsah

Londýnské kolo dostane nový kabátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Více než 5000 litrů bílé barvy bude potřeba na nový kabát pro vyhlídkové kolo, zvané Londýnské oko, ležící na břehu Temže. Kolo, v jehož srdci je osa z plzeňské Škody, bylo vztyčeno v roce 2000. Je vysoké 135 metrů, což z něj činí nejvyšší vyhlídkové kolo na světě.

Foto: Martina Slaufinka

Draci nad vesnicí

Článek

Do obnovy ochranného nátěru zřejmě nejpopulárnější londýnské atrakce se dá šest natěračů rodinné firmy FA Clover z Richmondu. Budou pracovat hlavně v noci, aby nebránili provozu, a jejich práce bude trvat šest měsíců.

Londýnské oko je čtvrtou nejvyšší stavbou v britské metropoli. Je například skoro o 40 metrů vyšší než slavný Big Ben, který stojí na protějším břehu Temže. Celkové náklady na stavbu kola přesáhly 20 miliónů liber. Ke kolu je připevněno 32 skleněných klimatizovaných kabin. Každá z nich pojme až 25 lidí. Kolo se točí bez přestávky, ale rychlostí pouhých 30 centimetrů za sekundu, tedy například pomaleji než eskalátory. Denně se sveze kolem 15.000 turistů a Londýňanů. Při dobré viditelnosti dohlédnou až do vzdálenosti 40 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám