Hlavní obsah

Lodní modeláři bojují na Pražanu o tituly

Právo, Vladimír Vácha

Přes sto vodních modelářů bojuje od pátku do neděle na hladině rybníka Pražan u Borovan na Českobudějovicku ve dvou kategoriích o republikové tituly. Po celý pátek a sobotu se chlubí dovednosti senioři v kategorii NS, což znamená řízené makety a polomakety, kde byly k vidění špičkově modely parníků, remorkérů a dalších lodí. Stavba takové lodi trvá i několik stovek hodin, ale výsledný efekt za to stojí.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Při jízdě během závodu je nezbytné maximální soustředění.

Článek

„ Kategorii dospělých máme přihlášených 82 modelů, rozhodčí jim mohou během soutěže udělit až dvě stovky bodů. Sto za věrné zpracování, kde se mimo jiné, posuzuje shoda s plánem a druhou stovku si mohou vyjezdit na hladině. Zítra a v neděli budou soutěžit junioři, a pokud se nic nezmění, na hladině se postupně objeví 90 modelů a to nejen řízených rádiem,“ shrnul stručně Právu program mistrovství předseda pořadatelského borovanského modelářského klubu Maják Bohuslav Ferjančič.

Věří, že místní nevyjdou naprázdno, i když, jak říká, doma se k závodnické předstartovní horečce přidává i trochu organizační odpovědnosti a to někdy rozptyluje.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Zdeněk Tomášek chystá na jízdu holandský remorkér, s nímž jeho dcera Iva vyhrála titul mistryně světa.

„Samozřejmě bychom chtěli, aby nějaké medaile zůstala doma. Dcera. Aneta je úřadujícím mistrem republiky v kategorii bodovaná stavebnice a na domácím rybníku by se rádi prosadili i mistr světa z roku 2013 z Kaliningradu Michal Ferjančič, loňský vicemistr světa z juniorské kategorie Ondra Sviták i Pavel Jednička, který si loni v seniorské kategorii odvezl z Maďarska bronz.

Na přední místa ale pomýšleli už během prvních míst i modeláři z jabloneckého klubu Admirál. Jeho předseda Zdeněk Tomášek, který chystal na jízdu holandský remorkérem, poznamenal, že proto přece do Borovan přijeli.

„Místní připravili soutěž jako vždy perfektně, ale to neznamená, že budou sklízet i medaile. Špičkových modelů je tady letos hodně,“ poznamenal Tomášek a jeho slova hned o chvíli později potvrdil například Martin Houska s maketou lodi Prezident Masaryk v měřítku 1:25.

Reklama

Výběr článků

Načítám