Hlavní obsah

Lidé se přišli podívat na ohňostroj, místo toho viděli vzácná ohnivá tornáda

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Warwick

Unikátní podívaná se v pondělí naskytla lidem v anglickém Warwicku. U příležitosti Noci Guye Fawkese se přišli podívat na ohňostroj, když vtom z tradiční hranice, která se při těchto příležitostech zapaluje, začala vyskakovat ohnivá tornáda.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se přišli podívat na ohňostroj, místo toho viděli vzácná ohnivá tornáda

 
Článek

Ohnivá tornáda jsou pro člověka poměrně vzácným jevem a na video se je podaří zachytit pouze sporadicky. K jejich vzniku totiž dochází pouze ve specifických klimatických podmínkách, a to když při požáru rychle vystoupá horký vzduch od země skrz kapsu studeného vzduchu.

Tornád se ve Warwicku objevilo během pár minut hned několik. Podle odhadu fotografa Alexe Bradburyho, který je natočil, byla téměř 10 metrů vysoká.

BEZ KOMENTÁŘE: Australan natočil vzácný přírodní úkaz - ohnivé tornádo

Cennějším je ohnivé tornádo, které v září natočil Australan Chris Tangey. Tomu se to totiž podařilo ve volné přírodě, jeho tornádo navíc bylo téměř třicetimetrové.

Noc Guye Fawkese

Tento svátek se slaví zejména ve Velké Británii 5. listopadu jako připomínka Spiknutí střelného prachu v roce 1605. Král Jakub I. tehdy přežil pokus o atentát, lidé kolem Londýna proto na oslavu zapalovali ohně. Postupem času se tradice měnila. Od 18. století je běžné upalovat na hranicích figurínu Guye Fawkese. Koncem 19. století pak začaly být populární ohňostroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám