Hlavní obsah

Lidé na Sibiři uvízli ve sněhové bouři v rozbitém autobuse, venku bylo –26 stupňů Celsia

Novinky, pal

První novoroční cesta do práce málokdy bývá příjemná. To, co ale zažili cestující v autobuse v ruském Norilsku, už ale muselo být vyloženě skličující. I tak je to ještě hodně mírný popis situace, kdy v mraze –26 stupňů sedíte v rozbitém autobuse, do kterého se otevřenými okny valí sněhová bouře.

Foto: ČTK/AP

Cestující v Norilsku zasáhla sněhová bouře (Ilustrační foto)

Článek

Jeden z cestujících natočil záběry, na kterých je vidět, jak sníh proniká do autobusu a zasypává pasažéry bílou pokrývkou. Venkovní teplota byla –26 °C.

Podle místní obyvatelky Ljuby Sedové byl autobus zaseknutý po dobu 40 minut, zatímco vítr bičoval cestující rychlostí 100 km/h.

Nic neobvyklého, stěžuje si cestující

„Je to typická zimní cesta místním autobusem,“ řekl pro Siberian Times další z cestujících, který si nepřál být jmenován. „Vytápění často nefunguje a některá okna chybí,“ dodal.

Hladový lední medvěd se zatoulal do sibiřského města

Koktejl

„Přijde vám to jako něco neobvyklého? Vítejte v Norilsku, přejeme vám příjemné zážitky,“ přisadil si ještě ironickou poznámku.

Do města jen na zvláštní povolení

Norilsk je hned po Murmansku druhým největším městem nad polárním kruhem a jedním z nejseverněji položených měst světa. Pod městem, které bylo postaveno ruskými vězni v roce 1935, se nachází jedny z největších nalezišť mědi, niklu a palladia na světě.

Chcete zážitek na celý život? Vyjeďte dělat arktického průvodce za polární kruh

Muži

Do samotného města se přitom po silnici nedostanete. Jediná možná přístupová cesta je buď letadlem, nebo lodí, kterou ale můžete využít pouze v letních měsících. Přičemž zima na místě panuje po devět měsíců v roce.

Pokud byste toto až téměř postapokalyptické město se 175 tisíci stálými obyvateli chtěli opravdu navštívit, museli byste získat povolení od společnosti Norilsk Nickel, která město vlastní. A nutno podotknout, že tato povolení se nezískávají snadno, oficiálně je vstup povolen pouze občanům Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám