Hlavní obsah

Letošní rok je na pátky třináctého bohatý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už podruhé se v pátek v kalendáři objevila u posledního pracovního dne v týdnu třináctka a nebude poslední. Ještě jednou připadne pátek 13. na listopad. Fenomén nešťastného dne působí různě, spíš ale proto, že si v tento den lidé více všímají toho, co se jim nedaří, a nezdary na datum jednoduše svedou.

Článek

Podle psychologů jsou Češi sice pověrčiví, zároveň ale přiznávají, že se jim v obávaný den nikdy nic strašného nestalo. Silou podvědomí je ale možné si den natolik zprotivit, že potom nebude stát za nic. Stejně ale můžeme nakládat i s úplně jiným dnem.

V lidové tradici lze nalézt určitou rozporuplnost. Zrození v pátek mělo být šťastné, a zároveň nešťastné. "Říkalo se, že dítě narozené v pátek mělo brzy zemřít. Je známé i rčení - v pátek brzy nazpátek. Na druhou stranu, pokud se dítě narodilo na Velký pátek, mělo se stát slavným," řekla Alexandra Navrátilová z Etnologického ústavu Akademie věd v Brně.

U Ježíšovy poslední večeře stolovalo třináct osob 

Třináctka je na tom podobně. Podle Navrátilové není žádná etnologicky doložitelná souvislost mezi tímto číslem a křesťanstvím. Byť v různých zdrojích je možné nalézt odkazy k poslední večeři, kdy kolem stolu sedělo dvanáct učedníků a Ježíš Kristus, tedy třináct osob.

Tento obraz nemá pouze křesťanská mytologie, velmi podobné schéma třináctky kolem stolu nabízí i severské germánské mýty. Ve Valhale, nebi starých Germánů, narušil schůzku dvanácti bohů nezvaný host, lstivý bůh Loki, a způsobil smrt jednoho z bohů.

V mytologii tedy odkazy na třináctku existují, je však otázka, do jaké míry je možné provádět různé numerologické kejkle. "V astrologii třináctka význam nemá. Tam jsou důležitá čísla 1-12, protože horoskop je kruh rozdělený na dvanáct částí," řekla okultistka Ladislava Hanzalová a dodala, že trochu jinak je to v tarotech. "Tam má číslo 13 karta Smrti. Nejde však o fyzickou smrt, ale o blížící se změnu. To taková čísla jako 16 nebo 11 jsou na tom podstatně hůř."

Okultistky se setkávají s tím, že po nich lidé chtějí protikouzla a rady, jak se v tento den chránit. "Já na to každému říkám, že to je jak s počasím. Buďto budeme celý den chodit v přilbě, aby nám něco nespadlo na hlavu, nebo zalezeme pod peřinu," smála se Hanzalová. "Myslím si, že je to sugesce, lidé si to prostě přivolávají a pak se jim to stane. Na pátek 13. bych to ale nesváděla."

Na psychiatrii jsou na pátek 13. připraveni

V odborném světě psychiatrů a psychologů se nově objevil termín paraskavedekatriafobie, tedy chorobný strach z pátku třináctého. V Centru krizové intervence psychiatrické léčebny v Bohnicích ale v tyto dny více práce nemají. "Zvýšený nárůst hovorů zde nepozorujeme, spíš na (lidi) mají vliv změny počasí nebo období dovolených, ale pátek 13. ne. I když to takhle statisticky podchycené nemáme," vysvětlila Jana Havlínová z bohnické linky důvěry.

Letošní první pátek 13., únorový, se prý v Bohnicích projevil snad jen u lékařů. Báli se, aby nepřišlo více pacientů než obvykle. Nestalo se tak. "Napřímo jsem si všimla, že bývá více lidí při úplňku, ale při pátku 13. ne," řekla Tereza Zejdová, lékařka krizového centra.

Podle Navrátilové je původ některých pověr nezjistitelný. "Někde ve středověku se něco stalo, někdo se prořekl a ono se to pak lavinovitě šířilo od úst k ústům," řekla. Podle ní neexistují etnologické důkazy reálně k sobě vztahující pátek a třináctku.

Anketa

Věříte, že je pátek 13. nešťastný den?
Ano
12,4 %
Ne
87,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8544 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám