Hlavní obsah

VIDEO: Po pátku třináctého nás čeká mimořádně šťastné období

Novinky, bav, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pátek třináctého je považován za nešťastný den, jeho historie sahá až do 14. století. Třináctka není šťastné číslo. Hotely vynechávají třináctá patra i pokoje a školáci s oblibou využívají výmluvu, že v tento den nemohou psát písemky a být zkoušeni. Tento pátek je ale jiný. Protože nás pátek třináctého čeká i v březnu, zažijeme mezi oběma dny mimořádně šťastné období, tvrdí astrologové.

Článek

V pátek 13. října 1307 nechal Filip IV. zatknout asi 2000 rytířů řádu templářů. Byli mučeni, mnozí popraveni a ze třináctky se stal obávaný den. Podle křesťanů byl velký pátek, kdy byl ukřižován Ježíš, rovněž třináctý den v měsíci. Také u poslední večeře údajně sedělo 13 lidí a třináctý z nich byl Jidáš, který zradil Krista.

Následující období bude šťastné

Tento únorový pátek je ale výjimečný tím, že hned v březnu následuje další pátek 13. Podle astrologů taková situace nastává jednou za deset let. Podle kartářky, kterou Novinky oslovily, je období mezi dvěma třináctými pátky podle kartářů i astrologů mimořádně šťastné, čeká nás tedy obzvlášť úspěšný měsíc.

Ne pro každého je však pátek 13. dnem nešťastným. Mnoho lidí právě 13. slaví narozeniny. K nim patří například zpěvák Robbie Williams nebo bankovní a vlakový lupič Butch Cassidy. Pátek 13. má v rodném listě ale i diktátor Fidel Castro.

Tento den je dokonce zdrojem fóbie jménem paraskavedekatriaphobia. Ta sice není u nás příliš rozšířena, ale například v USA jí prý trpí milióny lidí.

Podle psychologů jsou Češi sice pověrčiví, zároveň ale přiznávají, že se jim v obávaný den nikdy nic strašného nestalo. Silou podvědomí je ale možné si den natolik zprotivit, že potom nebude stát za nic. Stejně ale můžeme nakládat i s úplně jiným dnem. Tento rok nás pátek třináctého čeká ještě dvakrát, zmiňovaný březnový a listopadový.

Politikům třináctky nevadí

Tragédie spojené s osudným dnem se neobávají ani čeští politikové. Vláda Jiřího Paroubka se 13. května 2005 nebála podrobit hlasování o důvěře, kterou nakonec získala s podporou 101 hlasů. Podobně politikům v roce 2003 nevadilo určit pátek 13. června a sobotu 14. června za nejlepší datum k uskutečnění referenda o vstupu ČR do Evropské unie.

Co však platí v politice neplatí vždy ve vědě. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír však po neblahých zkušenostech s neúspěšným letem Apolla 13 v roce 1970 úzkostlivě dbá, aby se třináctka nevyskytla v kódovém označení ani v datu žádného pilotovaného letu do vesmíru. K pověrčivosti přispěl také fakt, že nešťastné Apollo 13 startovalo ve 13.13 a jeho kyslíková nádrž explodovala 13. dubna. Když se v červenci roku 2001 kvůli nepřízni počasí start Atlantisu oddálil a prvním možným datem se měl stát právě pátek 13., plánovači NASA raději start ještě přesunuli.

Strach z osudného dne, ani preventivní opatření však jsou zcela neúčinná. Příběh 54letého Rumuna Florina Carka dokazuje, že pokud má být černý pátek osudový, nelze se jeho fatálním dopadům vyhnout. Carcu si vzal na pátek 13. srpna roku 2004 dovolenou a raději zůstal doma, aby se nevystavoval nebezpečí. V kuchyni ho však píchla vosa, na následky čehož zemřel. 

Černý pátek na burze

Černý den v posledních letech možná ovlivňoval i neviditelnou ruku trhu. V roce 2005 v pátek 13. května se ceny většiny emisí posouvaly k ročním minimům, hlavní index pražské burzy se propadl o 1,39 procenta na 1084,6 bodu. Další dopad osudného dne zaznamenal český akciový trh 13. ledna roku 2006, kdy burza zamířila dolů, stržená ztrátami bank. Její index nakonec poklesl zhruba o půl procenta na 1507 bodů.

Pro makléře však pověrčivost neznamená hrozbu, pokud vzpomenou na pátek 13. dubna roku 2007, kdy posílily akcie Komerční banky a Zentivy. Index trhu tehdy zpevnil o 1,39 procenta na nové maximum 1788,1 bodu. 

Anketa

Věříte, že je pátek 13. nešťastný den?
Ano
12,4 %
Ne
87,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám