Hlavní obsah

Lenka Filipová zabíjí lásku tisíci způsoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po šesti letech vydala zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová nové řadové album původních písniček Tisíc způsobů jak zabít lásku. Ve středu 28. května jej spolu s přáteli a kolegy pokřtila v pražské restauraci Robert´s. Kmotrou alba byla slovenská slavice Jana Kirschner, která Filipové navíc půjčila své hudebníky.

Foto: PČR Kroměříž
Článek

Lenka Filipová se totiž netajila tím, že se jí líbí poslední album Jany Kirschner Pelikán, a tak oslovila kapelu soustředěnou okolo Juraje Kupce a natočila s nimi novinkovou desku v Bratislavě. Deska je moderní, s tvrdším kytarovým zvukem a Filipová na ní poprvé hraje i na elektrickou kytaru.

Texty, které jsou odjakživa zpěvaččinou doménou, pro ni napsali básníci Pavel Šrut a Václav Šuplata, folkaři Honza Nedvěd starší i mladší a rockeři Ondřej Hejma, Ivan Hlas a Filip Horáček. Píseň Stmívá přímo Lence Filipové na tělo napsala i Jana Kirschner, která se s ní potkala až v bratislavském studiu. V písničce si s Lenkou Jana zazpívala i vokály.

Nové album po šestileté odmlce

Poslední řadové album Svět se zbláznil vydala Lenka Filipová v roce 1997. Alba se prodalo 55 tisíc kusů a zařadilo ji tak mezi nejprodávanější české zpěvačky. O rok později vydala album lidových písniček. V roce 1999 vyšel výběr největších hitů Lenky Filipové Prý se tomu říká láska. Deska původních písniček Tisíc způsobů jak zabít lásku tedy vychází po šesti letech od posledního řadového alba.

Lenka Filipová držela prvně kytaru před čtyřiceti lety, bylo jí 9. Vystudovala obor hry na kytaru na pražské konzervatoři a také studovala na mezinárodní hudební akademii v Paříži. Na počátku své kariéry působila jako hlasatelka v Českém rozhlasu, později vystupovala v divadle Semafor, spolupracovala s Karlem Gottem, Karlem Vágnerem, Karlem Zichem a skupinou Flop. Od roku 1984 vystupovala s vlastní skupinou Domino.

Je vdaná a má desetiletou dceru Lenku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám