Hlavní obsah

Leninova mumie potřebuje prohlídku a nové šaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nejznámější ruská mumie bude opět vyrušena ze spánku, kterým v mauzoleu u zdi moskevského Kremlu spí už více než 80 let. Nabalzamované tělo vůdce bolševické revoluce Vladimíra Iljiče Lenina potřebuje neodkladnou prohlídku. Lékařskou kontrolu tentokrát doplní i pečlivá prohlídka technického zařízení a modla ruského proletariátu dostane pravděpodobně i nový oblek.

Foto: archiv nemocnice

Tým Centra cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí v akci.

Článek

Kvůli prohlídce bude mauzoleum do konce dubna pro veřejnost uzavřeno. "V první řadě provedeme nutné lékařské práce s tělem, ale preventivní prohlídku potřebuje i unikátní zařízení, které hlídá teplotu a světlo v mauzoleu," uvedl v médiích ředitel centra prevence moskevského mauzolea Jurij Děnisov-Nikolskij. Odborník také nevyloučil, že nabalzamovanému tělu bude potřeba vyměnit staré šaty.

Normálně je Lenin "probouzen" jednou za 18 měsíců. Pravidelná údržba mumie zahrnuje namáčení těla do speciálního chemického roztoku, aby se vstřebaly potřebné látky. Naposledy však ošetřovali vědci Leninovo tělo loni v červnu. Nový oblek, kravatu a košili dostal Lenin v roce 2003.

Při nedávném výročí Leninova úmrtí vědci pečující o mumii informovali, že tělo vydrží ještě nejméně jedno století. "Leninovo tělo je ve výborném stavu a pokud se zajistí patřičná péče, může zůstat v mauzoleu ještě 100 let i více," uvedl tehdy ředitel.

Zakladatel sovětského státu, který zemřel v lednu roku 1924, byl původně uložen do rakve ve vojenské uniformě. Do civilního obleku byl převlečen po druhé světové válce. Pro mnoho Rusů zůstává důležitou postavou dějin a v centrech mnoha měst dosud stojí jeho pomníky. Především mladší generace ale už dnes o komunistickém symbolu téměř nic neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám