Hlavní obsah

Lékaři holčičce amputovali nohu a přišili ji obráceně

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiletá Amelia Eldredová z britského Tamworthu ráda plavala, běhala a jezdila na kole. Tedy až do chvíle, kdy jí byl v levé noze diagnostikován osteosarkom (zhoubný kostní nádor). Lékař museli Amelii část nohy amputovat a zbytek končetiny jí přišli naopak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvůli rakovině lékaři holčičce amputovali nohu a pak jí ji zase přišili, ale obráceněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Chirurgický zákrok, který Amelia podstoupila, se nazývá rotační plastika. Místo, aby lékaři amputovali pacientovi celou nohu nad kolenem, oddělí pouze část nohy a zbytek od kotníku po lýtko pak přišijí obráceně.

Kotník tak může sloužit jako náhrada za kolenní kloub a protéza se nasazuje na něj. Díky tomu se pacientovi protéza podstatně lépe ovládá.

„Pokud se na nohu koukám přímo, vypadá to normálně, když se ale kouknu do zrcadla, je to divné,“ uvedla sedmiletá Amelia, jež před operací musela podstoupit ještě náročnou chemoterapii.

Jelikož má Amelia kotník přišitý naopak, musí si zvyknout hýbat s ním tím správným směrem a vlevo a vpravo dívce ještě úplně nejde. Je to ale jen otázka zvyku a času. Díky opačně přišitému kotníku nyní bude moci pokračovat ve svých koníčcích, které tak miluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám